Glas Hrvatske

23:36 / 27.06.2022.

Autor: Damir Ljubičić

Globalna Hrvatska (R) (21.06.2022.)

Udruga hrvatsko-američkih profesionalaca

Udruga hrvatsko-američkih profesionalaca

Foto: snimka zaslona / htz.hr

U New Yorku je ovih dana održana godišnja konferencija Udruženja hrvatsko-američkih profesionalaca ACAP. Ovo šesto po redu okupljanje predstavnika hrvatske strukovne zajednice u Sjedinjenim Državama ujedno je bilo i najveća hrvatska startup investicijska konferencija izvan Lijepe naše do sada. Među govornicima na ovom skupu bili su i osnivač tvrtke Rimac Automobili Mate Rimac, kanađanin hrvatskog podrijetla, poduzetnik i američka TV zvijezda Robert Herjavec te Silvio Kutić, direktor Infobipa. Ovom važnom skupu, nazočila je i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac koja se u New Yorku sastala s Odborom za zdravstveni turizam ACAP-a na čelu s dr. Stevenom Pavletićem, predsjednikom udruge. Dojmove s konferencije sa slušateljima Glasa Hrvatske podijelio je odvjetnik Don Markušić, predsjednik hrvatskog ogranka ACAP-a koji je također nazočio njujorškoj konferenciji.

Profesor tambure, glazbeni aranžer, organizator festivala, autor školskih udžbenika, član Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća… sve to je Vojislav Temunović iz Subotice. Svoj bogati životopis počeo je graditi u Hrvatskom kulturnom centru „Bunjevačko kolo“, gdje je kao polaznik glazbenog sastava brzo „zaražen“ ljubavlju prema tamburi i tradiciji bunjevačkih Hrvata. U kraćem razgovoru govori nam o svojim počecima, postignućima i budućnosti tamburaške glazbe, koja je jedna od identitetskih odrednica Hrvata na sjeveru Bačke.

U sklopu karitativne djelatnosti franjevaca na zagrebačkom Svetom Duhu od 1995. djeluje Dom sv. Antuna. On pod svojim krovom objedinjuje slijedeće djelatnosti: besplatan smještaj u studentskom domu za 14 studenata, vlastitu izdavačku djelatnost te Pučku kuhinju koja je u posljednje vrijeme potrebnija nego ikad. 

Globalna Hrvatska 21.06.2022.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!