Glas Hrvatske

20:03 / 13.01.2022.

Autor: Mirjana Žugec Pavičić

Globalna Hrvatska (R) (13.01.2022.)

Uzgon Drage Štambuka

Uzgon Drage Štambuka

Foto: Mirjana Žugec Pavičić / HRT

15. siječnja obilježavamo Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, važan nadnevak iz povijesti suvremene hrvatske države. Tada su sve zemlje članice Europske zajednice priznale našu zemlju kao suverenu i samostalnu državu. Predsjednik Franjo Tuđman donio je odluke o osnivaju naših veleposlanstava u inozemstvu, no, i prije priznanja Hrvatska je počela otvarati svoja predstavništva radi promicanja svojih interesa, pa su 1991. osnovana predstavništva u Stuttgartu, Münchenu, Bruxellesu, Parizu, Tokiju, Washingtonu, Rimu i Londonu, a u Ujedinjenom kraljevstvu je aktivnu ulogu u priznanju Hrvatske imao Drago Štambuk. Osim liječničke i veleposlaničke karijere (danas je veleposlanik u Iranu), autor je mnogobrojnih knjiga. Prelistat ćemo "Uzgon", najnoviju knjigu poezije u izdanju Školske knjige. Od urednice knjige Miroslave Vučić i publicista Bojana Mušćeta čut ćemo, između ostaloga, da su teme domovina, narod i zavičaj. Prvoga srpnja 2013. godine RH postala je 28. punopravna članica Europske unije. Osam godina poslije, počelo je objavljivanje Velike geografije Hrvatske, sintetskog djela u sedam knjiga o prostoru srednjoeuropske jadransko-podunavske zemlje koja već 14 stoljeća ponosno traje na zemljovidima Starog svijeta.

Prva knjiga – o obilježjima zemljopisnog položaja, teritorijalnog obuhvata, o genezi i suvremenim pitanjima, o granicama i političko-geografskim osobitostima – ima uvodno i vrlo važno mjesto unutar tog kapitalnog djela nacionalne važnosti. Izdavač je Školska knjiga, a autori Damir Magaš, Branimir Vukosav, Mladen Klemenčić i Ante Nazor.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!