Glas Hrvatske

15:53 / 08.06.2022.

Autor: Damir Ljubičić

Globalna Hrvatska (R) (08.06.2022.)

Direktor Međimurske turističke zajednice Rudi Grulo

Direktor Međimurske turističke zajednice Rudi Grulo

Foto: MŽP / HRT

Okrugli stol ''Hrvati izvan RH - izazovi suživota'' na kojem su o izazovima suživota Hrvata izvan Hrvatske govorili predstavnici Hrvata iz Mađarske, Srbije i Crne Gore održan je za vikend u baranjskome mjestu Topolju u organizaciji Osječko-baranjske županije. Raspravljali su o problemima s kojima se suočavaju u svojim zemljama, ali i izrazili zadovoljstvo što se na ovaj način povezuju i razmjenjuju iskustva.


Sutra će se u Beču svečano proslaviti Dan državnosti Repubike Hrvatske. Pripreme su u tijeku, a s direktorom Međimurske turističke zajednice Rudijem Grulom razgovarala je Mirjana Žugec Pavičić.


U svim većim gradovima Sjeverne Makedonije, Hrvati koji tamo žive, iako većinom u mješovitim brakovima, ne zaboravljaju svoje korijene. Nacionalne, kulturne i vjerske posebnosti njeguju i čuvaju okupljajući se u hrvatskim udrugama. Na jugu te zemlje, u Ohridu i Strugi, mjesto okupljanja je tamošnji ogranak Zajednice Hrvata Sjeverne Makedonije.


Etnografski muzej u Zagrebu predstavlja u Čileu, Peruu i Brazilu izložbu "Braća Seljan - hrvatski istraživači u Južnoj Americi". Izložba se danas otvara u Santiagu u Čileu, a 14. lipnja u Brazilu, u Ouro Pretu gdje je živio Stevo Seljan. Izložbu najavljuje Marija Živković, muzejska savjetnica u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Globalna Hrvatska (R) (08.06.2022.)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!