Glas Hrvatske

17:19 / 06.04.2022.

Autor: Damir Ljubičić

Globalna Hrvatska (R) (06.04.2022.)

Koncert "Mi protiv rata, i za mir u svijetu"

Koncert "Mi protiv rata, i za mir u svijetu"

Foto: Snježana Herek / -

''Mi protiv rata, i za mir u svijetu'', geslo je humanitarnog koncerta za djecu Ukrajine, na kojem su se u Beču okupila 23 umjetnika i glazbenika iz 23 zemlje, pa tako i iz Hrvatske. Organizatori koncerta bili su Kulturni institut Poljske u Beču i Nacionalni institut za kulturu Europske unije u suradnji s Kulturnim institutom Češke, Rumunjske, Mađarske, Slovenskim informativnim centrom SKICA, te Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Austriji. S plavo-žute pozornice odaslane su poruke mira, a eterom Glasa Hrvatske pronosi ih Snježana Herek.

Nedavno je na Sveučilištu Macquire u Sydneyju svečano je otvorena nova zgrada Fakulteta humanističkih znanosti u kojoj se nalazi i Centar Hrvatskih studija. Iako je zgrada dovršena prije skoro dvije godine, zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom, svečanost je održana tek ovih dana. Ovim povodom s direktoricom Centra doktoricom Jasnom Novak Milić razgovarao je Damir Ljubičić.

Napretkov tjedan kulture, kojeg već treću godinu za redom organizira HKD Napredak, Glavna podružnica Mostar, ove godine obogaćuje kulturni život Grada Mostara i cijele Hercegovine sa četiri kulturna sadržaja.

Ovogodišnji ''Napretkov tjedan kulture'' započeo je u utorak 5. travnja. u Galeriji kraljice Katarine Kosača otvaranjem izložbe slika akademskog slikara Željka Korena, naslovljene ''Plodovi opterećenja'.

Večeras, 6. travnja u Galeriji kraljice Katarine Kosača bit će upriličen koncert klasične glazbe. Nastupit će Napretkov trio SENSO, kojeg čine mezzosopranistica Monija Jarak Mikulić, Marijana Pavlović na glasoviru i violončelistica Jelena Marković-Milićević koja večeras nažalost neće moći nastupiti pa će umjesto nje nastupiti Elina Gvozdić.

U četvrtak 7. travnja, u Galeriji Rondo bit će upriličeno otvorenje izložbe fotografija pod nazivom ''Kroz objektiv'', autora Dragana Tomića.

Napretkov tjedan kulture završava u petak 8. travnja promocijom monografije ''Austrougarske utvrde u Bosni i Hercegovini'', autora Manuela Martinovića koja će također biti upriličena u Galeriji kraljice Katarine Kosača.

Globalna Hrvatska (R) (06.04.2022.)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!