Glas Hrvatske

14:08 / 02.12.2022.

Autor: Snježana Herek

Zlatko Keser probio led

Albertina

Albertina

Foto: Snježana Herek / HRT

Na prigodnoj svečanosti u Musseum dvorani bečke Albertine u utorak 29. studenoga u nazočnosti brojnih uzvanika iz austrijskog i hrvatskog političkog, diplomatskog i kulturnog života te predstavnika stranih diplomatskih zborova u Austriji, poznati austrijski kolekcionar i veliki prijatelj Hrvatske i hrvatske suvremene umjetnosti Alfred Brogyány predao je ulja na platnu velikog formata iz ciklusa „Lica“ hrvatskog akademskog slikara Zlatka Kesera Bečkom muzeju Albertina. 


Svečanosti je bio nazočan i hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić i članovi hrvatskog diplomatskog zbora. 


- Svaka donacija za Albertinu poseban je trenutak, pogotovo kad se radi o daru koji ispunjava neke praznine u zbirci Albertine. Albertina sa oko 1,1 milijun umjetničkih djela u svom fundusu nije do sada imala ni jedno hrvatsko slikarsko djelo. Stoga mi je posebno zadovoljstvo što će upravo umjetnička djela izuzetnog hrvatskog slikara Zlatka Kesera obogatiti Albertinu - rekao je ravnatelj Schröder. 


- To su prva platna nekog hrvatskog umjetnika u Albertini koja će biti polazište za daljnju suradnju. Zahvalan sam da možemo biti dijelom ovog trenutka te da ove uzbudljive i prekrasne slike, pune napetosti i emocija, od danas možemo smatrati našima - zaključio je Schröder.Donacija Albertini

Donacija Albertini

Foto: Snježana Herek / HRT

Potom se je nazočnima obratio i bivši hrvatski ministar kulture Božo Biškupić


- Povijesna povezanost Austrije i Hrvatske potvrđuje se i ovom donacijom - rekao je Biškupić predstavivši hrvatskog akademskog slikara Zlatka Kesera kao jedinstvenog slikara specifičnoga umjetničkog izraza, izuzetne energije i vizionarsse snage, koji je uvijek bio korak naprijed u umjetnosti i etablirao se kao umjetnik kontinuiteta”. 


Kako je na svečanosti istaknuto, dugogodišnji pedagoški rad akademika Zlatka Kesera obilježen je iskonskom ljubavlju prema crteži i slikarstvu U izvješće Veleposlanstva RH u Beču također stoji da je na svečanosti bečki financijski stručnjak i kolekcionar Alfred Brogyányi u svom govoru podsjetio na prve dane svog poslovnog boravka u Zagrebu 2001. g i susrete sa hrvatskim umjetnicima čiji su ga radovi privukli i potaknuli na kolekcionarski rad. 


- Keserove slike osvojile su me od prvog trenutka, te sam ih odmah želio imati - rekao je Brogyányi kojeg s Keserom veže duboko razumijevanje i prijateljstvo i koji posjeduje zavidnu zbirku Keserovih umjetničkih radova. S više od 400 slikarskih i kiparskih djela hrvatskih autora Brogyányieva umjetnička zbirka pod naslovom „Ars Croatiae“ jedna je od najvećih zbirki hrvatskog suvremenog slikarstva i kiparstva u Austriji i u Europi iz koje kolekcionar Brogyányi redovito organizira izložbe diljem Austrije. Za svoje zasluge u promicanju hrvatske umjetnosti i kulture u Austriji Brogyányi je 2010. godine odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. 


Svečanom činu primopredaje donacije slika u Albertini nazočio je i umjetnik Zlatko Keser koji je rekao kako je ponosan što je „ledolomac“ čija će djela biti početak obogaćenja fundusa Albertine radovima hrvatskih umjetnika, ističe se u Priopćenju. 


Kako je nakon završetka svečanosti rekao bivši hrvatski ministar kulture Božo Biškupić, on je direktoru Albertine poklonio grafičku mapu “Ukrajinska rapsodija”. Nastala je na Biškupićevu inicijativu. Riječ je o stihovima koje je napisao genijalni hrvatski pjesnik Luko Paljetak i njegov ukrajinski kolega Taras Ševčenko. U svakom primjerku nalazi se 14 grafičkih listova, radovi 14 hrvatskih umjetnika. Grafike u otisnute u ateljeima umjetnika i na Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, Splitu i Rijeci. 


Pogođen strahotama u Ukrajini Biškupić je želio iskazati suosjećanje Hrvata s ukrajinskim narodom. - Nakon što smo danas Keserovim fantastičnim djelima ušli u svjetski poznati muzej Albertina i Zlatko Kesler doživio veliko priznanje, poklonjenom grafičkom mapom 14 hrvatskih umjetnika želio sam pojačati Zbirku Albertine s Hrvatima - istakao je Biškupić. 


Biškupić je inače i 1991. godine izdao mapu Help Croatia, Hrvatska 1991., kada je 44 stranih umjetnika, pjesnika, povjesničara i filozofa svojim prilozima iskazali solidarnost s patnjom naše domovine. - Bio bih lažno skroman kada bi rekao da za mene ulazak u Albertinu nije neobična, senzacionalna i velika stvar. Ali ono što je najvažnije je da sam ledolomac koji je prvi probio led i sada naši mladi umjetnici mogu nastaviti gdje sam ja započeo - rekao je akademski slikar Keser. 


- Ovo je veliki događaj za Hrvatsku i hrvatsku umjetnost i kulturu. Sada među 1,1 milijun umjenika u fundusu Albertine svoje je mjesto našao i hrvatski slikar Keser. Čestitke, svima koji su tome doprinijeli - rekao je veleposlanik Glunčić. 


Direktor muzeja Albertina Schröder je rekao kako je “današnji ulazak hrvatskog slikara Keslera i njegovih tri djela iz ciklusa “Lica” važan dan za povijest Albertine i u svakom smislu jedno veliko obogaćivanje fundusa”. - Od danas su tri Keslerove magične glave prešle u naš posjed - istaknuo je Schröder, naglasivši kako voli Hrvatsku i svake godine uživa s obitelji kod prijatelja na godišnjem odmoru na otoku Braču. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!