Glas Hrvatske

11:02 / 06.12.2021.

Autor: Slavica Štefić

Željka Vučko i Monika Planinić najbolje volonterke u 2021. godini

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Pixabay / -

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana volontera, humanitarna udruga "fra Mladen Hrkać" je, već tradicionalno, proglašava imena dobitnika nagrade „Gordana Jelić“ za najbolje volontere u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini za 2021. godinu.

Najbolja volonterka u Republici Hrvatskoj je Željka Vučko, dok je najbolja volonterka u Bosni i Hercegovini Monika Planinić.

Željka Vučko, najbolja volonterka u Hrvatskoj

Željka Vučko, najbolja volonterka u Hrvatskoj

Foto: Humanitarna udruga "fra Mladen Hrkać" / -

Željka Vučko je preko 30 godina oslonac, utočišta i podrška majkama i obiteljima prijevremeno rođene djece, a njena osobna borba je bila samo dodatna motivacija i razlog za njenu misiju pomaganja Palčićima. Ova laboratorijska tehničarka iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb i majka četvero djece, od kojih je troje rođeno prije termina, je više od 12 godina predsjednica Kluba roditelja nedonoščadi "PALČIĆI". Njena reakcija na ovu vijest je bila iznimno dirljiva, što je vidljivo iz riječi u nastavku.


- Ova radosna vijest me zatekla tijekom jednog od mojih rijetkih slobodnih vikenda, dok sam sa svojom obitelji za obiteljskim ručkom palila svijeću ljubavi povodom druge nedjelje Došašća. Nakon što sam završila razgovor i rekla im razlog svojih suza svi smo se izgrlili i isplakali. Svi oni znaju što meni znači ova, kao i svaka druga, nagrada. Ovo nije moja nagrada, ovo je nagrada svakog onog Palčica koji se danas bori za svoj život. Svakog onoga koji se za život izborio i svakog onog koji će se ikada boriti. Danas na ovaj blagdan ljubavi još jednom nagradom slavim sve njihove borbe i sve njihove pobjede, znajući da ću dok hodam i dišem za njih činiti sve što mogu i znam. Time na neki način vraćam sve ono što danas imam u svojoj djeci, nakon svih borbi koje su iza nas. Hvala od srca svima na nominacijama i hvala što ste od svih ljudi koji se daju čineći dobro izabrali baš mene, izjavila je Željka Vučko.

Monika Planinić, najbolja volonterka u Bosni i Hercegovini

Monika Planinić, najbolja volonterka u Bosni i Hercegovini

Foto: Humanitarna udruga "fra Mladen Hrkać" / -

Dobitnica ovog volonterskog priznanja za BiH, Monika Planinić, već više od 10 godina, redovno i kontinuirano sudjeluje u organizaciji i provedbi volonterskih aktivnosti u udruzi "Susret" iz Čitluka u kojoj je svojoj vedrinom, toplinom i marljivošću osvojila srca djece s teškoćama u razvoju kao i članova njihovih obitelji. Sve te godine je istovremeno posvećena i brizi za najranjivije i najmanje u Domu za djecu bez roditeljskog staranja "Ivan Pavao II." u Čitluku koja za njih redovno organizira odlaske u radionicu i druženja s drugom djecom s ciljem sprječavanja socijalne isključenosti.


- Zaista ne znam kojim riječima izraziti koliko me iznenadio današnji poziv. Nisam znala da su me nominirali, pa možete zamisliti koliko me zatekla vijest da je Povjerenstvo za dodjelu nagrade izabralo baš mene. Svaki volonterski rad proizlazi iz ljubavi prema bližnjemu i jedina nagrada svima nama je osmijeh drugoga. Hvala puno svim članovima Povjerenstva i mojoj udruzi "Susret" koja je odlučila nominirati mene. A ja i dalje, kao što je Majka Terezija jednom rekla, želim biti samo kapljica u kojoj će se zrcaliti Božja ljubav, istaknula je Monika Planinić koja nije mogla sakriti radost i uzbuđenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!