Glas Hrvatske

11:39 / 28.03.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Zabavan i satiričan CD Mile Rupčića

Pjesme s Rupčićeva novog CD-a

Pjesme s Rupčićeva novog CD-a

Foto: Franjo Bertović / ustupljena fotografija

Glumac, pisac, skladatelj i pjevač Mile Rupčić izdao je novi CD. Zanimljiv je to uradak koji zavrjeđuje pozornost ljubitelja glazbe, zabave i političke satire. Za svakoga ponešto. Ali lijepo pripremljen kroz prizmu prirodne nadarenosti tog dinamičnog čovjeka. 

Njegovo dobro poznavanje kulturnih regija i jezika daje mu prostora za tako osmišljen i snimljen CD koji mnogi priželjkuju čuti te povećati svoju zbirku hrvatskog, balkanskog i američkog melosa. Naslov je "Nema problema", a sadrži ove pjesme: Sjećaš li se; Liča; Nema problema; Rastanak; Voliš li me; Nema nade; Šta ima i Sammy.


Zanimljiv i uspješan je život tog čovjeka kojeg sudbina odvodi iz njegova rodnog sela Ričica u Lici preko Zagreba i Chicaga do New Yorka gdje i danas živi sa suprugom Lindom i ne posustaje. Svoj životni put sam je trasirao uz mala skretanja ili preinake po očevoj želji ili preporuci svojih najmilijih. Naime, nakon završene osnovne i srednje škole želio se upisati na Akademiju za kazalište i filmsku umjetnost "ali mu otac uvjetuje da prije toga nađe neki ozbiljan posao“. Odvažnog Milu to ne zbunjuje! Poštivao je očevu želju i položio ispit iz ugostiteljstva te ujesen 1967.g. otvara ugostiteljski objekt "Buffet kod Rođe“ u Zagrebu. Iste godine prolazi prijemni na Akademiji. Već u školskim danima volio je recitirati poeziju, ali glavna preokupacija mu je, nakon diplomiranja, Komedija, Gavella, a potom samostalnost kao umjetnika. Talent, upornost i marljivost otvara mu mnoge puteve tako da je glumio u filmovima, TV serijama i na Dubrovačkim ljetnim igrama. S Kazalištem Gavella gostovao je u Poljskoj, Istočnoj Njemačkoj, Francuskoj, Sjedinjenim Državama te s mjuziklom "Gubec Beg" kazališta Komedija u Milanu i Rimu. 1980. dolazi u Ameriku gdje ostaje do današnjih dana. I u Americi postiže zapažene rezultate.


Ukratko, Mile Rupčić ostavio je, i ostavlja tragove svog rada i života skoro na svim kontinentima. U Australiji s predstavom Teatra KPGT a u Americi uz mnoga postignuća valja spomenuti njegov filmski scenarij "American Interpreter" za koji dobiva nagradu na međunarodnom natjecanju u Hollywoodu. Okušao se u mnogim poslovima i uvijek je bio uspješan - bilo kao autor knjige, pjesme, recitala, poezije, glume, poduzetništva ili skladnoga obiteljskog življenja. Sjećam se njegova glasnog komentara u hotelu Dubrovnik u Zagrebu, prije nekoliko godina: - Ne znam koliko mi još preostaje života ali znam da mnogo toga još moram obaviti. I treba mu se vjerovati da će mnogo toga ostaviti u nasljeđe današnjim i novim naraštajima.


(Franjo Bertović)


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!