Glas Hrvatske

16:48 / 01.03.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Vuksanović: Nismo ostali iza škura

Adrijan Vuksanović

Adrijan Vuksanović

Foto: Radio Dux / snimka zaslona

- Odgovorili smo svakome tko je pokušao omalovažiti i uvrijediti sve ono što je značajno za nas Hrvate i naš identitet. Nismo ostali iza škura, skriveni u udobnost vlastitih zidova i u komforu koji pruža distanca od onih kojima Hrvati smetaju - rekao je predsjednik Hrvatske građanske inicijative Crne Gore Vuksanović u intervjuu za Gradski portal.

Tivatski političar, koji je na čelo HGI došao u srpnju 2019. godine, istaknuo je prilikom izbora – a i kasnije – da su “Hrvati autohtoni narod u Crnoj Gori, svojoj domovini”. Smatra da je jedna od konstrukcijskh grešaka Vlade Zdravka Krivokapića “neparticipiranje predstavnika manje brojnih naroda u njoj“ i izrazio zadovoljstvo što će "dio još aktualne vlasti kojem su nacionalne zajednice bile kompromitacija“ prijeći u oporbene redove.


Vuksanović kaže da su "preživjeli“ neuspjeh izbora 30. kolovoza 2020. godine i nakon toga dodatno ojačali – što smatra znakom zrelosti stranke koja ove godine obilježava dva desetljeća postojanja.


- Pitanje i prostorija HGI i Doma kulture u Donjoj Lastvi aktueliziralaje tivatska vlast onog trenutka kada smo se odlučili na bojkot općinske Skupštine i tako im uskratili kvorum -precizirao je i dodao da je to još jedan pokušaj političkog pritiska.


Kakav je Vaš stav povodom najave potpredsjednika GP URA Filipa Adžića iz vladajuće koalicije “Crno na bijelo” da će “manjinska Vlada imati potpredsjednike Crnogorca, Srbina i Bošnjaka”?


Hrvatska građanska inicijativa je pozdravila namjeru za prekompoziciju vlasti. Smatramo da je puno razloga za formiranje manjinske vlade. Ne treba nabrajati sve one koji idu u prilog takvoj ideji, jer su dobro poznati. Jedna od konstrukcionih grešaka Vlade Zdravka Krivokapića je neparticipiranje predstavnika manje brojnih naroda u njoj. Onaj dio još aktualne vlasti kojem su nacionalne zajednice bile kompromitacija – prelazi u oporbene redove. To je dobro za Crnu Goru i koncept u kojem je ona najviše svoja, za njezin europski put.


Pretpostavljam da je izjava za čiji me komentar pitate išla u prilog nagovještaja novog načela u tretiranju manjinskih naroda i njihova doprinosa na političkoj sceni Crne Gore. Raduje činjenica što mnogi na političkoj i društvenoj sceni primjećuju prazninu u modalitetu koji se nagovještava, a koji se ogleda u nedostatku predstavnika Hrvata Crne Gore, i što jasno izražavaju da je i Hrvatskoj građanskoj inicijativi mjesto u takvom angažmanu. Potvrda je to značaja koji smo izgradili i vrijednosti koje smo afirmirali.


Na koji način se promijenila pozicija hrvatske manjine u Tivtu, posebice nakon izbora za lokalni i državni parlament 30. kolovoza 2020. godine?


Promijenila se naša pozicija, ali naša misija i programski ciljevi nisu. Naprotiv, još intenzivnije radimo na njihovom provođenju. Nakon izbornog neuspjeha, s HGI-jem se nije dogodilo ono što se najčešće događa sa strankama u tom slučaju. Nismo se fragmentirali, ni antagonizirali, nego smo dodatno dobili na homogenosti i jedinstvu. Znak je to zrelosti ljudi koji predstavljaju i čuvaju ideju HGI-ja, a koja ove godine proslavlja 20. godinu postojanja. Veliko priznanje nam daju i naši suparnici koji ne bježe ni od najnižih udaraca da nam naštete.


Svima odgovaramo vlastitim zalaganjem i radom. Što bi se reklo kod nas Boki – nismo ostali iza škura, skriveni u udobnost vlastitih zidova i u komforu koji pruža distanca od onih kojima Hrvati smetaju. Svakome smo dali odgovor tko je pokušao omalovažiti i uvrijediti sve ono što je značajno za nas i naš identitet.


Je li dug za zakupninu stvarni razlog za iseljavanja Hrvatske građanske inicijative iz općinskih prostorija?


U posljednje vrijeme se suočavamo s nasrtajem lokalne vlasti u Tivtu da nam uzmu ono što su podigli naši preci, a mi – nakon potresa 1979. godine – obnovili kao Dom kulture “Josip Marković” u Donjoj Lastvi. Obranit ćemo dignitet i nećemo ustuknuti pred onima koji nas žele poniziti.


Što se tiče navodnog duga za prostorije Hrvatske građanske inicijative, stvar je zapravo političke prirode. Mi smo cjelokupnu dokumentaciju poslali na tri renomirane odvjetničke kuće i one su nam dale identičan odgovor: da nismo dužni ništa i da smo prostorije legalno koristili po tada važećem ugovoru. Pokrenuli smo sudski spor, kako bismo zaštitili dostojanstvo stranke i onih koje predstavljamo.


Pitanje i prostorija Hrvatske građanske inicijative i Doma kulture u Donjoj Lastvi aktualizirala je tivatska vlast onog trenutka kada smo se odlučili na bojkot općinske Skupštine i tako im uskratili kvorum. Dakle, ucjenjuju i čine politički pritisak na nas.


Jesu li rijetke reakcije na govor mržnje koji je pratio napad na Mirka Vičevića – u tom trenutku trenera vaterpolo kluba Crvena zvezda – u Beogradu, signal da smo izgubili svaki osjećaj empatije ili da su klerofašisti glasniji?


Bojim se da smo se odavno navikli na govor mržnje, uvreda, prijetnji i sav onaj sadržaj koji je karakterističan za devedesete godine. Žao mi je svaki puta kada se dogodi onakav primitivizam kojem je bio izložen Mirko Vičević. Naravno, osudili smo to i kao pojedinci i kao stranka. Jasno demonstriramo da ne pristajemo i da se ne mirimo s takvim pojavama, s kojima se često i sami susrećemo.


Nakon što stranke hrvatske manjine na prošlim izborima nisu prešle cenzus i time prvi put ostale bez predstavnika u Skupštini, jeste li već razmatrali sudjelovanje na sljedećim – možda izvanrednim – parlamentarnim izborima?


Vrijeme nakon izbora pokazalo je da Hrvatska građanska inicijativa nesmanjenom dinamikom provodi sve ono što je u cilju očuvanja identiteta, tradicije, jezika i kulture Hrvata u Crnoj Gori. Ne mogu pobrojati sve događaje koje smo organizirali, sve susrete koje smo imali s najvišim državnim dužnosnicima Republike Hrvatske od kojih smo dobili jasnu podršku, sve polemike u kojima smo nastupili i sve ono što je značajno za opstojnost hrvatskog naroda u Crnoj Gori. Naša predizborna kampanja je počela od dana kad su prebrojani glasovi na prošlim izborima.


(Kristina Jerkov/gradski.me)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!