Glas Hrvatske

09:09 / 19.05.2021.

Autor: Slavica Štefić

Visoko priznanje ženskom pjevačkom zboru Korijeni

Odličje Pro Cultura Minoritatum Hungariae (Foto: snimka zaslona)

Odličje Pro Cultura Minoritatum Hungariae (Foto: snimka zaslona)

Foto: - / -

Hrvatski ženski pjevački zbor Korijeni u godini kada slavi 25. obljetnicu dobio je visoko mađarsko odličje Pro Cultura Minoritatum Hungariae.

U ponedjeljak, 17. svibnja u prostorijama Bugarskog kulturnog doma uručena je prestižna nagrada za narodnosnu kulturu Ureda predsjednika mađarske Vlade "Pro Cultura Minoritatum Hungariae", koje dodjeljuje potpredsjednik vlade i ministar bez portfelja odgovoran za nacionalnu politiku, vjerska i narodnosna pitanja Zsolt Semjén.

Među ovogodišnjim dobitnicima, na prijedlog Saveza Hrvata u Mađarskoj je martinački ženski pjevački zbor Korijeni. Priznanje je preuzela voditeljica zbora Kristina Gregeš Pandur. 

Ova nagrada je kruna njihova 25 godišnjeg rada. Proslavu ove obljetnice organizirat će u rujnu za kad pripremaju i novi CD na kojem će biti hrvatske pjesme iz svih krajeva Mađarske gdje žive Hrvati.

Nagrada je jedno od priznanja potpredsjednika vlade, koje se dodjeljuje onim narodnosnim pojedincima i udrugama u Mađarskoj, koji su svojim posebnim radom pridonijeli opstanku i razvitku jezično-kulturne baštine svoje narodnosti, a također su pridonijeli i boljitku suživota naroda Karpatskog bazena.

Priredbi su nazočili i predsjednica Hrvatske samouprave Martinaca Đurđa Gregeš Sigečan, načelnik sela Levente Várnai, glasnogovornik hrvatske nacionalne manjine u Mađarskom parlamentu Jozo Solga i predsjednik Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan.

Ženski pjevački zbor Korijeni utemljen je 1996. godine uz finansiranje mjesne smouprave u Martincima. Pjevački zbor na repertoaru u većini ima podravske hrvatske narodne pjesme koje se izvode uz pratnju mjesnih tamburaša. Diljem Mađarske imali su brojne nastupe, a rado nastupaju i u matičnoj zemlji, u Hrvatskoj. Godine 1997. sudjeluju na snimanju popularne glazbene emisije Lijepom našom u Slatini, u Hrvatskoj. Još iste godine imaju zajednički nastup s KUD-om Tanac iz Pečuha u Zagrebu. Sa svojim domaćinima KUD-om Ivan Goran Kovačić u Zagrebu objavljuju zajednički CD. Uspješno surađuju i sa KUD-ovima u Virovitici, Pitomači, Brezovici, Suhopolju, Viljevu, Turopolju, Spišić Bukovici i Sopju.

Razvili su uspješnu suradnju s vokalnom skupinom Vinodolke u Grižanu. Na natjecanju pjevačkih zborova u Serdahelu 2001. osvojili su zlatnu kvalifikaciju. Redovito nastupaju na Hrvatskim danima u Kaniži, Šopronu, Budimpešti, Sambotelu i Pečuhu, a isto tako i u podravskim naseljima. Pjevački zbor Korijeni danas ima osam stalnih članica. Od 2005. godine ulazi u sastav KUD Martince. Voditeljica ženskog pjevačkog zbora je Kristina Gregeš Pandur, a predsjednik društva je Levente Várnai. Cilj im je očuvanje i njegovanje hrvatske tradicijske pučke kulture, izvođenje i širenje podravskih pjesama, plesova i običaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!