Glas Hrvatske

08:00 / 09.03.2023.

Autor: David Rey

Umro istaknuti čileanski sportaš Ivo Radić

Ivo Radić

Ivo Radić

Foto: privatna arhiva / obitelj Radić

Preminuo je Ivo Radić Rakela, poznati košarkaš koji je nagrađivan za uspješnu sportsku karijeru. Gimnastička dvorana sportskog kluba Estadio Croata u Santiagu de Chileu nosi njegovo ime. 

Ivo Radić Rakela rođen je 1933. godine u gradu Antofagasta. Roditelji su mu bili Domingo Radić Negović i Carmen Rakela Sapunar, oboje Hrvati s otoka Brača. Oženio se Mirjanom Segarić Kusanović s kojom je dobio troje djece.


Od malena je počeo kao sportaš u klubu Sokol u Antofagasti. Godine 1954. preselio se u Punta Arenas gdje se istaknuo kao popularna i izvanredna ličnost. Učlanio se u klub Sokol, gdje je stekao veliko obožavanje i popularnost. U Punta Arenasu ostvario je svoje najvažnije i nezaboravne sportske podvige. Zbog svog sportskog talenta 1962. godine pozvan je u čileansku košarkašku reprezentaciju.

Ivo Radić sa suprugom Mirjanom

Ivo Radić sa suprugom Mirjanom

Foto: privatna arhiva / obitelj Radić

Postao je simbol čileanske košarke


Po završetku izvanredne igračke karijere postao je tehnički direktor. Bio je trener nebrojenih generacija mladih sportaša. Godine 1974. preselio se u Santiago de Chile, gdje je pristupio sportskom klubu Estadio Croata, najprije kao igrač, a potom i kao trener u raznim kategorijama.


Bio je organizator ljetnih kampova za stotine djece i  mladih, a također i trener mlade reprezentacije Čilea na prvenstvu Južne Amerike u Oruru (Bolivija). Njegov pedagoški i trenerski rad bio je opsežan i izvanredan, ne samo u sportskom, već i u društvenom i ljudskom smislu.


Godine 1982. otputovao je u Hrvatsku gdje se družio s igračima i trenerima zagrebačke Cibone.


Za Ivu Radića sport je bila jedna od najljepših ljudskih disciplina koja nam pomaže da rastemo kao ljudi i postajemo bolja ljudska bića.


Dobio je nagradu grada Punta Arenasa kao najbolji sportaš svih vremena te je na razne načine dobio priznanje od klubova Sokol Punta Arenas i Antofagasta.

Ivo Radić s obitelji

Ivo Radić s obitelji

Foto: privatna arhiva / obitelj Radić

U 2020. godini Udruga stručnjaka i poduzetnika hrvatskog podrijetla iz Čilea dodijelila je Ivi Radiću Rakeli svoje najveće priznanje kao “Izuzetna osoba godine”. U znak priznanja za njegovu sportsku karijeru, gimnastička dvorana sportskog kluba Estadio Croata u Santiagu de Chileu nosi njegovo ime.


“Želim uputiti zagrljaj Ivi Radiću, za ogroman doprinos koji je dao sportu i magelanskoj košarci. Moj otac i moj nono pričali su nevjerojatne anegdote kako je Sokol bio pun, gdje je Ivo bio velikan, gdje kažu da postoji prije i poslije dolaska ovog čovjeka rođenog u Antofagasti i Magelanca u duši”, izjavio je predsjednik Čilea Gabriel Boric.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!