Glas Hrvatske

10:48 / 17.02.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Umrla Stella Baljević Letunić

Stella Baljević Letunić

Stella Baljević Letunić

Foto: Matis.hr / ustupljena fotografija/kolaž

Stella Baljević Letunić, dugogodišnja članica grupe “Zavazda Konavle“ umrla je u svome domu u Kaliforniji 6. veljače u 72. godini života, za vrijeme završetka 1050. Feste Svetoga Vlaha u Dubrovniku. Njen posljednji e-mail, koji je u životu poslala, bio je čestitka za Festu sv. Vlaha. 

Pred Božić 1970. je s mužem Matom iz Dubrovnika otputovala prema Južnoj Americi. Najprije su s obitelji, naravno, proveli božićne i novogodišnje blagdane u New Havenu, CT, SAD. Četiri su godine živjeli u Kolumbiji i još dvije i pol u Ekvadoru prije doseljenja Stellinu bratu Perici u Connecticut, gdje su proveli sljedećih 8 godina.


Stella je u Connecticutu nekoliko godina radila u turizmu i tako upoznala Karibe i postala specijalist za American Airlines SABRE kompjuterski sustav za automatsku obradu rezervacija letova, hotela, rent-a-cara i drugog. Tu im se rodio sin Matthew i kći Mariana. Bili su tu i česti ljetni putovi u Grad, a mali Matthew je u prvoj godini života čak tri puta letio preko Atlantika. Matin posao kasnije ih je odveo u Kaliforniju i Granite Bay, grad nedaleko Sacramenta, gdje su ostali. Iako 5000 km daleko, često su posjećivali obitelj, pogotovo za blagdane.


Stella i Mato bili su aktivni članovi Hrvatskog doma (Croatian-American Cultural Club) u Sacramentu. Mato je jedno vrijeme bio član Uprave Kluba i sudjelovao u planiranju i gradnji nove, velike i moderne zgrade Kluba s lijepim parkom, a Stella je sudjelovala u raznim humanitarnim akcijama Kluba i bila članica Odbora za planiranje svakogodišnje feste Croatian Extravaganza, drugog vikenda u lipnju.


Stella i njezin brat bili su i na nekoliko zanimljivih zajedničkih putovanja: Španjolska, Francuska, Njemačka i Austrija. Na putovanju u Čileu po prvi put su sreli i upoznali rođake s majčine strane. Otada su se s nekima vidjeli i u Gradu. Stella je u Kaliforniji dugo godina predavala španjolski jezik u Eureka Union School Districtu i Sierra Collegeu. Njezin brat se nada da će je uskoro moći dovesti doma, da počiva među svojima u ljubljenome Gradu.


(Matis.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!