Glas Hrvatske

07:02 / 18.08.2019.

Autor: Branimir Njikoš

Umjetnik koji želi biti prvi

Foto: screenshot/Facebook

Foto: screenshot/Facebook

Foto: - / -

Dvadesetdevetogodišnji Dino Tomić, Bjelovarčanin koji živi i radi u Norveškoj, uspio je ono što malobrojnima polazi za rukom - odabirom rijetke tehnike postao je prepoznatljiv u umjetničkim krugovima, a ta jedinstvenost donijela mu je angažmane sa svjetskim filmskim kućama.

Dino Tomić slika, radi ilustracije i crteže neobičnim tehnikama - barutom, soli, pijeskom i voskom. To mu je donijelo popularnost i posao za brojne filmske kuće, a portretirao je i norvešku kraljevsku obitelj. Ti su porteti izloženi u kraljevskoj palači u Oslu.

Foto: screenshot/Facebook

Foto: screenshot/Facebook

Foto: - / -

Rođeni Bjelovarčanin s norveškom adresom htio je biti poseban pa je počeo sa soli, a nastavio s barutom, pijeskom, voskom, čak i slikao vlastitom krvlju, i uspio.

- Ako radim portret s običnim olovkama to su već stotine drugih ljudi radili i problem je bio s time da koliko god se namučim koliko god napravim dobru sliku budu me usporedili s ovima koji su napravili, znači mogu se namučiti 10 godina raditi jednu sliku, nisam bio prvi koji je napravio tu sliku - objašnjava umjetnik za HRT.

Foto: screenshot/hrt

Foto: screenshot/hrt

Foto: - / HRT

S roditeljima je 2002. iz Bjelovara otišao u Norvešku, gdje su u školi prepoznali njegovu nadarenost. No Dino tvrdi da bez svakodnevnog rada talent nije dovoljan. Koliko je uporan govori i to da je sa 16 godina odlučio da će idućih 10 godina svakoga dana napraviti jednu sliku. I napravio je, a danas radi za poznate filmske kuće.

Iako se ne namjerava vratiti u Hrvatsku, u rodni Bjelovar svake godine dođe obići djeda i baku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!