Glas Hrvatske

10:42 / 13.01.2019.

Autor: Klara Špančić

''U oku mi jesen kanadska, a u srcu Hrvatska''

(Foto: screenshot/matica.hr)

(Foto: screenshot/matica.hr)

Foto: - / -

U Torontu je nedavno promovirana druga zbirka poezije liječnice Davorke Križaj Kapljić. U njenim pjesmama neizbježna je tema ljubavi prema starome kraju i uspomene na djetinjstvo u Međimurju i Zagrebu.

Prve zbirka pjesama "Sjećanja i sutoni" objavljena je 2007. godine, a 2018. je objavljena i druga zbirka naziva ''Pred hižnim pocekom''/ ''Pred kućnim pragom''. U drugoj zbirci polovina pjesama pisana je na kajkavskom narječju, a druga polovina na standardnom hrvatskom jeziku. Davorka Križaj Kapljić pjesme je počela pisati još kao osnovnoškolka kada je pohađala osnovnu školu Vladimira Nazora u Zagrebu.

Hrvatskoj zajednici Križaj Kapljić poznata je kao liječnica obiteljske medicine koja je i nakon 25 godina rada u Mississaugi i dalje dio bolničkog osoblja. Trenutno živi na relaciji Kanada- Hrvatska, sedam mjeseci radi na hitnoj medicini u Kanadi, a pet mjeseci provodi u Hrvatskoj. Ljubav prema Lijepoj našoj prenijela je i na svoju djecu koji su na poseban način povezani s Hrvatskom.

Promocije knjige u Torontu: Valentina Krčmar i dr. Davorka Križaj Kapljić. (Foto: privatni album)

Promocije knjige u Torontu: Valentina Krčmar i dr. Davorka Križaj Kapljić. (Foto: privatni album)

Foto: - / -

- Uvijek mi se teško vratiti natrag u Kanadu jer mi je predivno vrijeme provoditi u Hrvatskoj. To je ta ljubav, ta svetinja prema domovini i ljubav prema obitelji. Korijeni ljubavi prema domovini su duboko usađeni u meni, još od kada sam bila dijete. Suprug i ja smo našu djecu odgajali u tome duhu. U našoj kući u Kanadi uvijek se govorio hrvatski jezik pa su tako i moja djeca povezana s Hrvatskom koju smo posjećivali svakoga ljeta – ispričala je liječnica Križaj Kapljić.

Davorka Križaj imala je 15 godina kada je s roditeljima odselila u kanadski Edmonton 1970. godine. Uoči Hrvatskog proljeća njezinu ocu, zbog njegovih prohrvatskih pogleda, bila je ugrožena egzistencija te je obitelj bila primorana otići.

Međimurje je česta tema pjesama Davorke Križaj Kapljić. (Foto: privatni album)

Međimurje je česta tema pjesama Davorke Križaj Kapljić. (Foto: privatni album)

Foto: - / -

- Iako obrazovan,  moj otac je na početku radio teške poslove, a kasnije je ulagao u nekretnine i počeo se baviti građevinom. Sretna je okolnost bila da su u pokrajini Alberti počeli crpiti naftu, što je donijelo nagli ekonomski prosperitet. Od tada je obitelj bila zbrinuta – rekla je Križaj Kapljić.

Danas uspješna liječnica, nakon studija prirodnih znanosti u Edmontonu, vjenčala se sa suprugom i odlučila doći studirati medicinu u Zagreb. Specijalizaciju i magisterij kardiovaskularne medicine liječnica Križaj završila je u Edmontonu pa je s obitelji preselila u Toronto, gdje je provela većinu radnog vijeka, a ondje i danas radi. Križaj Kapljić ima dvije specijalizacije: za obiteljsku medicinu te specijalizaciju za estetsku dermatologiju i tretmane vena.

Doktorica Križaj Kapljić u Torontu. (Foto: privatni album)

Doktorica Križaj Kapljić u Torontu. (Foto: privatni album)

Foto: - / -

Pjesme koje su izdane u prvoj zbirci nastajale su 17 godina, a druga zbirka sadrži pjesme napisane od 2007. do 2018. godine. Pisanje joj je, kaže, relaksacija i opuštanje.

- Najsretnija sam kada pišem. To je kao kada imate kamenčić u cipeli pa vas počne žuljati. Tako i mene ponekad ''žuljaju'' sjećanja i osjećaji pa to jednostavno mora izaći iz mene. Naravno, ima i vremenskih perioda kada nemam inspiracije, tada ne pišem. Kada sjednem i počnem pisati, kada inspiracija dođe sama od sebe, jednostavno pišem – ispričala je liječnica Križaj kojoj je želja sačuvati uspomene na obiteljsku idilu, bake, tete, molitve, običaje i svu toplinu doma u kojoj je odrasla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!