Glas Hrvatske

12:26 / 06.03.2022.

Autor: David Rey

U Limi umro bivši predsjednik Hrvatske udruge Dubrovnik

Marko Burin sa svojom knjigom

Marko Burin sa svojom knjigom

Foto: : / osobna arhiva/archivo personal

Marko Burin, bivši predsjednik Hrvatske udruge Dubrovnik, autor knjige “Hrvatska obitelj u Peruu", vrlo posebna osoba za Hrvatsku i Peru, umro u Limi u Peruu.


Marko Burin Gverović rođen je 1941. godine u Osojniku, u dubrovačkom zaleđu. Godine 1958. emigrirao je u Peru, kada je imao samo 17 godina.


Njegova ljubav prema domovini i književno-umjetnička žila nije bila strana njegovom životu. Godine 1994. uredio je knjigu svog oca Pedra Burina “Osojnik i okolica”, koja je predstavljena u Dubrovniku, a potom u Limi u Hrvatskoj udruzi Dubrovnik. Surađivao je u djelu “Hrvatska prisutnost u Peruu” Giovannija Bonfiglia, napisanom u povodu obilježavanja pedesete obljetnice dolaska Hrvata u Peru 1948., nakon Drugoga svjetskog rata.


Marko Burin uvijek je imao na umu sjećanja i povijesne anegdote koje su poslužile kao inspiracija za nastanak i objavljivanje njegova djela “Hrvatska obitelj u Peruu”, knjige koja prikuplja povijene činjenice o doseljenim Hrvatima u Peru, od dolaska do osnutka zajednice u Limi i u drugim mjestima u Peruu.


Ova publikacija, osim povijesne putanje njezine neovisnosti, bilježi i kulturne i diplomatske atribute hrvatske zajednice u Peruu, koja je oduvijek vodila stalnu borbu za očuvanje svojih vrijednosti i integriteta.


“Oni koji su tada stigli bili su radni ljudi. Nisu donijeli struku nego su donijeli volju. Međutim, adaptacija nije bila previše teška. Peruanci su uvijek bili gostoljubivi i pružali podršku” - napisao je Marko Burin u svojoj knjizi o ljudskoj kvaliteti hrvatskih doseljenika.


U cilju širenja hrvatske kulture i umjetnost u Peruu organizirao je izložbe slika o raznim gradovima i motivima u Hrvatskoj.


- Imao je ljudski osjećaj i veliko srce za društvene probleme koje je vidio u zajednici u kojoj je živio. Promicao je društveni rad za dobrobit najpotrebitijeg stanovništva. Njegova karijera, njegov ljudski osjećaj i velika karizma donijeli su mu brojna priznanja i zahvale. Njemu u čast, kao bivšem predsjedniku Hrvatske udruge Dubrovnik, upriličen je ručak u Hrvatskom konzulatu pod koordinacijom g. Zdenka Teplyja. Događaju je nazočila hrvatska zajednica u Peruu. Na susretuu je istaknut plemeniti rad Marka Burina i njegova podrška humanitarnim organizacijama. Zbog ovih aktivnosti proglašen je ibero-američkim građaninom. “Velika mi je čast prisustvovati ovom odavanju počasti gospodinu Marku Burinu, velikom prijatelju Perua. Svjedoci smo velikog posla koji je učinio u našoj zemlji” - rekao je Jorge Zenozain, predsjednik Ibero-američke novinske agencije.


Dobitnik je i počasnog doktorata Sveučilišta u Limi zbog iznimnih sposobnosti prevladavanja velike financijske krize u Peruu.


- Hrvatski društveno-kulturni klub Jadran, pod predsjedništvom Ivanke Kundid, priredio mu je prigodni ručak kao dobročinitelju ove ustanove. Ovom prilikom uručena mu je spomen ploča te se podsjetio na sve što je svojim sunarodnjacima pridonio u ovoj ustanovi. Napustio nas je veliki čovjek, velikog srca i jedinstvene društvene osjetljivosti, koji ne samo da je širio i podržavao svoju domovinu, već je uvijek bio spreman podržati one kojima je bilo najpotrebnije. Počivaj u miru Marko - zaključuje Ivan Markovinović, član Hrvatskog društveno-kulturnog kluba Jadran iz Lime.


Posebno se ističe njegova uloga za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj za što je 1998. godine, odlukom predsjednika Franje Tuđmana, odlikovan Redom Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinski.


- Pomogao je obnoviti rodnog mjesta Osojnika nakon što je porušen tijekom Domovinskom ratu u Hrvatskoj. Svojim marljivim radom, upornošću i dobrom investicijskom vizijomuspio je ostvariti dobar gospodarski položaj, što mu je pomoglo da postane pokrovitelj radova društvenog dobra, uključujući i izgradnju mosta Osoynik u mjestu Punchauca. Marko Burin bio je šest godina predsjednik Hrvatske udruge Dubrovnik. Prepoznatljiva je i potpora koju je oduvijek davao župi peruanskih Hrvata sv. Leopold. Marko je otišao, ali će nam uvijek ostati u sjećanju. Zbogom dragi Marko, uvijek ćeš biti u našim srcima. Počivaj u miru. Hvala što si podijelio s nama zadovoljstvo tvojeg društva - ističe Pedro Puh, predsjednik Hrvatske udruge Dubrovnik iz peruanskoga grada Lime.


Marko Burin

Marko Burin

Foto: : / osobna arhiva/archivo personal

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!