Glas Hrvatske

08:51 / 22.07.2019.

Autor: Damir Posavac

Stotine mladih postaju lideri u Fužinama

Potencijalni lideri u Fužinama, Foto; Damir Posavac/Glas Hrvatske

Potencijalni lideri u Fužinama, Foto; Damir Posavac/Glas Hrvatske

Foto: - / Glas Hrvatske

Već dva desetljeća u srcu Gorskog kotara održavaju se programi edukacije mladih iz više od 60 zemalja svijeta.

Tihomir Kukolja koordinira međunarodni projekt stvaranja budućih mladih vođa sa središtem u Fužinama. 

Rođen je 1954. godine u Požegi. Studirao je, živio i profesionalno djelovao u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama. Obrazovanje je postigao na području teologije, medijskih komunikacija i radijskoga novinarstva, a djelovao je kao svećenik, novinar i radijski urednik, aktivist obrane vjerske slobode te direktor projekta za razvoj liderstva i mirotvorstva. Živi na relaciji Houston - Zagreb. Posljednjih osamnaest godina obnaša dužnost direktora međunarodnog projetka "Obnova uma" (Renewing Our Minds) te izvršnog direktora organizacije "Forum for Leadership and Reconciliation".

Potencijalni vođe iz raznih zemalja Europe svako se ljeto okupljaju na seminarima pa živopisno mjesto u Gorskom kotaru njihovim boravkom bilježi porast broja stranih gostiju.

Projekt "Obnova uma" okuplja mlade ljude na seminarima koji traju dva do tri tjedna, a sličan se program održava i u zemljama Srednje Europe. Nedavno je odlučeno da se jubilarni 20. pokret održi u makedonskome gradu Ohridu.

Mladi na seminaru u Fužinama (Foto: Damir Posavac/Glas Hrvatske)

Sredstva za potporu proračuna projekta pronalaze uglavnom u Sjedinjenim Američkim Državama gdje postoji tradicija potpore raznih fondacija i privatnih osoba. 

Tihomir kao voditelj udruge gotovo redovito sudjeluje na Molitvenom doručku kod predsjednika SAD-a gdje se ostvaruju kontakti za potporu i razvoj sličnih programa. 

U Houstonu se Kukolja susreće s pripadnicima male hrvatske zajednice na čijim se druženjima povezuju različite generacije Hrvata u tome dijelu SAD-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!