Glas Hrvatske

17:33 / 30.05.2020.

Autor: Branimir Njikoš

Stihovi bana pučanina

Foto: wikipedia.org

Foto: wikipedia.org

Foto: - / -

Nedavno je u ediciji Mala knjižnica Društva hrvatskih književnika (DHK) objavljena knjiga "Intimni trenutci" u povodu 130. obljetnice smrti Ivana Mažuranića.

Ivana Mažuranića poznajemo kao književnika, prevoditelja, jezikoslovca, no osobito kao političara, bana pučanina. Manje je poznata njegova intimna, pjesnička strana koja je pomalo ostala u sjeni Mažuranićevih prevoditeljskih, jezičnih i književnih dosega kao što je spjev Smrt Smail-age Čengića i dopuna epa "Osmana" Ivana Gundulića.

Još za svojih školskih dana pisao je pjesme zavičaju, rodnom Novom Vinodolskom, igrao se s različitim poetskim formama.

Novoobjavljena knjiga "Intimni trenutci" donosi osam pjesama koje je napisao dok je osvajao srce svoje zaručnice Aleksandre Demeter, negdje od 1838. do ženidbe 28. lipnja 1841: Mojoj (1838), Napast (1838), Javor i Javor i tamjanika (obje u rukopisu datirane s 4. lipnja 1840.), Peru (1840), Jur višekrati (841), Poslanica ((1841) i Zaručnici (1841).  

- Poslije ženidbe, Mažuranić više nije pisao ljubavne pjesme, dok je u pismima postao suzdržan, bez većih – osim pozdravnih izraza ljubavi –  ljubavnih iskaza. Kao da su ljubavne pjesme i pisma u funkciji osvajanja žene, ali i sjajno otkrivaju duh vremena: njegove je ljubavna poezija oslonjena na narodnu baladu, dubrovačku petrarkističku liriku koja je apsolutizirala ljubav prema ženi i na duh moderne osjećajnosti koju je iznjedrio romantizam. U ljubavnim pjesmama Aleksandri zapravo tumači svoju ljubavnu liriku – otkrivaju u DHK.

U prigodi 130. obljetnice njegove smrti upoznajemo intimno lice bana kakvog dosad nismo poznavali, zaključuje se u komentaru DHK.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!