Glas Hrvatske

18:10 / 13.01.2019.

Autor: Branimir Njikoš

Srce vuče u Hrvatsku

Foto: screenshot/facebook

Foto: screenshot/facebook

Foto: - / -

Mlada i uspješna austrijska rukometna golmanica Antonija Ćurić, karijeru je prije dvije godine odlučila nastaviti u svojoj domovini. Iako je imala više primamljivih ponuda, kako od poznatog austrijskog rukometnog kluba Hypo te niza drugih inozemnih klubova, krenula je u suprotnome smjeru - danas živi u Zagrebu i igra za RK Lokomotiva.

Antonija Ćurić rukomet je počela trenirati s osam godina. S 13 se specijalizirala za golmanicu, a od 2010. je branila za rukometni klub Atzgersdorf iz Beča, prije nego što se preselila u Zagreb i zaigrala u RK Lokomotiva.

- Obožavam Hrvatsku i Zagreb i nisam se dugo premišljala kad sam dobila ponudu iz Lokomotive i od trenera Nenada Šoštarića. Možda bih zarađivala više negdje u inozemstvu, ali odluku nisam nikad požalila. Hrvatska ima solidnu rukometnu ligu – nešto bolju od austrijske. Odlično sam prihvaćena u klubu. Atmosfera u momčadi je sjajna. Ove godine osvojile smo i Kup Hrvatske – ispričala je za Večernji list ova 23-godišnja sportašica. 

RK Lokomotiva (Foto: screenshot/facebook)

RK Lokomotiva (Foto: screenshot/facebook)

Foto: - / -

Antonija je rođena u Beču, a roditelji su joj rodom iz duvanjskoga kraja: otac Ante je iz Dobrića, a majka Ruža iz Bukove Gore. U Beč je prva stigla Ruža koja se 1992. zaposlila kao radnica u kuhinji dok je Ante tada bio hrvatski branitelj na ratištu. Nakon rata Ante se pridružio supruzi i počeo raditi kao električar. Antonija, od milja zvana Tonka ima sestru blizanku Mariju i nešto stariju sestru Ivu. 

Marljivim radom roditelji su joj omogućili vrhunsko školovanje: pohađala je elitnu privatnu osnovnu školu Neulandschule, zatim Sportsku gimnaziju, a sada je uspješna studentica prava na bečkom sveučilištu. Kaže da uči između treninga, u Beč odlazi na predavanja i ispite i nada se da će za godinu, dvije diplomirati.

Budućnost vidi u Hrvatskoj

Za razliku od mnogih mladih Hrvata koji ovdje ne vide svoju budućnost, Antonija želi ostati živjeti u Zagrebu, gdje joj živi i zaručnik i ovdje osnovati svoju obitelj. Nada se da će pronaći posao u nekoj od mnogih austrijskih tvrtki koje imaju predstavništvo u Hrvatskoj pa će njeno austrijsko školovanje i diploma najviše doći do izražaja. Priznaje i da joj se ovdje najviše sviđa ležerno življenje, druženje s prijateljima uz tradicionalno ispijanje kave, kao i domoljublje i posebice oduševljenje prilikom naših sportskih uspjeha.

Za Austriju igra, a za Hrvatsku navija

Austrijanci su je uočili već kao juniorsku rukometašicu pa je dobila austrijsko državljanstvo kako bi mogla nastupati za njihovu reprezentaciju. - Mislim da je ispravno da igram za Austriju jer je ta zemlja ulagala u mene i omogućila mi sportsku karijeru. Prošla sam sve uzraste reprezentacije. Sad sam druga golmanica reprezentacije. Za Austriju igram, a za Hrvatsku navijam, posebno za Vatrene – ponosno je izjavila Antonija za Večernji list.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!