Glas Hrvatske

08:08 / 25.11.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Sjećanje na branitelja Borisa

Boris Ivica “Buco” Kuzmanović

Boris Ivica “Buco” Kuzmanović

Foto: snimka zaslona / facebook

Američki Hrvat i dragovoljac Domovinskog rata Boris Ivica “Buco” Kuzmanović iz Amerike je došao braniti Hrvatsku. Umro je naglo i neočekivano na današnji dan prije dvije godine u 48. godini života.

Buco je bio tih, snažan, odan i suosjećajan sin, brat, stric i prijatelj. Izvanredan igrač više sportova, izborio se za status nogometnog reprezentativca savezne države Wisconsin te je stekao stipendiju prve divizije Sveučilišta Wisconsin – Green Bay, u to vrijeme rangiranog među prvih 20 školskih nogometnih ekipa u državi, piše dijaspora.hr.


Odrastao je na nogometnim terenima lokalnog Hrvatskog parka, igrajući u omladinskom i reprezentativnom timu “Hrvatskih orlova”, nogometnog kluba osnovanog 1922.


Sa 16 godina posjetio je Zagreb kako bi se natjecao za mjesto u Nogometnom klubu Dinamo. U tome je i uspio pa sudjeluje i igra u Dinamovu razvojnom programu. U to vrijeme, krajem osamdesetih, Hrvatska je bila još pod komunizmom. Zbog čežnje za roditeljskim domom odlučio je da se, umjesto upisa u školu u Zagrebu ili nastavka profesionalne karijere, vrati u američku školu u Greendaleu.


Bio je čarobnjak s loptom i uživao je igrati u ekipi i na terenima Hrvatskog parka na kojima je igrao i njegov otac. Nogomet mu je bio užitak, ali glazba je bila njegova strast, osobito hrvatska tradicijska glazba. Bio je talentiran svirač više glazbala, prije svega kao član Američko-hrvatskog tamburaškog orkestra “Srebrene žice”.


1992. godine odlučio je privremeno prekinuti školovanje i unatoč prosvjedima obitelji, krenuo je u Hrvatsku gdje se kao dragovoljac uključio u obrambeni Domovinski rat.


Prije priključenja 160. osječkoj brigadi Hrvatskih oružanih snaga, služio je kao dragovoljac u Mostaru. U Zagrebu se posebno istaknuo kao vrstan prevoditelj za medije, radeći u Uredu za inozemne novinare i to vodeći strane novinare do prvih linija ratne fronte kao tumač, gdje su imali priliku iz prve ruke vidjeti razaranja koja je prouzročila agresorska strana u ratnim napadima na Republiku Hrvatsku.


Po povratku iz Domovinskog rata Buco je završio školovanje na Sveučilištu Wisconsin – Green Bay te se pridružio poslovnom svijetu u sektoru financijskih usluga, živeći i radeći u Chicagu i Austinu. Kasnije se preselio u Milwaukee, gdje je radio u tvrtki Ellie Mae.


Posljednja četiri mjeseca života proveo je većinom u Hrvatskoj, u Cista Provi, rodnom mjestu njegove majke u kući koju je izgradio njegov djed.


(Izvor: dijaspora.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!