Glas Hrvatske

15:29 / 18.06.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Simbol iseljenih Hrvata u prekooceanske zemlje

Križevi Ante Karačića

Križevi Ante Karačića

Foto: Ante Karačić / ustupljena fotografija

Iločki kipar s njemačkom adresom Ante Karačić predstavio nam je svoj novi ciklus radova.

"Što god radim, želim dati neku simboliku ili poslati neku poruku. Koristim materijale koji za mene imaju autobiografsko značenje. Koristim odbačene materijale, dakle vraćam ih u život - već postojećim oblicima dajem novu formu i namjenu.


U ovom sam slučaju prikazao simbol iseljenih Hrvata u prekooceanske zemlje: križ i putni križ su simboli koji su ih uvijek pratili te jedrenjak - brod kojim su otišli.


Svatko od njih ima svoju priču, svoj križni put. Najznačajnija su tri egzodusa. Prvo prije sto godina iz Dalmacije i otoka zbog izbijanja bolesti vinove loze (peronospora). Kasnije zbog komunističke diktature i onda u Domovinskom ratu kada su mnogi morali napustiti vjekovna ognjišta.


Pri izradi križa i jedrenjaka koristim samo dva simbola: kajlu za zatezanje platna i letvicu od parketa.Tu koristim samo i dvije boje: bjelu koja simbolizira početak i završetak, dakle odlazak i dolazak na novi kontinent. Bijela boja simbolizira i povratak. Svi oni sanjaju o povratku do kojeg nažalost nikada neće doći osim pojedinačno.


Druga boja je plava. U ovom slučaju nebesko plava boja Jadrana i svjetlije plava boja oceana. Plava boja je najdublja boja. Pogled u nju gubi se u beskraju. Ući u plavo znači kao kod Alise u zemlji čudesa prijeći s druge strane ogledala", opisuje svoj novi ciklus Ante Karačić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!