Glas Hrvatske

12:47 / 20.01.2023.

Autor: Tomislav Šikić

Ruđerovka dobitnica potpore Europske organizacije za molekularnu biologiju

Dr. sc. Jelena Godrijan

Dr. sc. Jelena Godrijan

Foto: ustupljena fotografija / Institut Ruđer Bošković

Dr. sc. Jelena Godrijan s Instituta Ruđer Bošković (IRB) ovogodišnja je dobitnica prestižne potpore Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO) zahvaljujući kojoj će na IRB-u uspostaviti novu istraživačku grupu. Sa svojim timom sljedeće tri godine istraživat će životni ciklus jedne od najznačajnijih skupina algi s ciljem razumijevanja utjecaja klimatskih promjena na ciklus ugljika u oceanu.

 

Kokolitoforidi

Kokolitoforidi

Foto: ustupljena fotografija / Institut Ruđer Bošković

EMBO je krovna znanstvena organizacija u području molekularne biologije koja okuplja preko 1900 vodećih znanstvenika iz Europe, ali i svijeta. Svake godine EMBO mladim istraživačima dodjeljuje 50.000 eura za najuspješnije projekte uspostave laboratorija. Ove godine na natječaj su ukupno pristigla 64 projekta, od kojih je EMBO izabrao 11 najboljih, a među njima je i projekt dr. sc. Jelene Godrijan s IRB-a.


Dr. sc. Jelena Godrijan trenutno radi kao znanstveni suradnik u Laboratorij za biogeokemiju mora i atmosfere na IRB-u. Do sada je opisala novu vrstu fitoplanktona, sudjelovala u otkriću živog fosila, te otkrila da alge mogu preživjeti i u mraku. Njezin istraživački interes okupirala je jedna skupina jednostaničnog fitoplanktona, poznata pod nazivom kokolitoforidi jer, kako dr. Godrijan smatra, upravo bi ova skupina fitoplaktona mogla imati jednu od ključnih uloga u ciklusu ugljika u budućem oceanu.


Mali organizmi kao rješenje za velike probleme?


Kokolitoforidi u promjeru imaju tek 10 mikrometara i nevidljivi su golim okom. No, iako su tako mali, odgovorni su za otprilike četvrtinu fotosinteze na planeti. Štoviše, kokolitoforidi su jedini mikroskopski organizmi koji provode i fotosintezu i kalcifikaciju te se izmjenjuju između te dvije različite životne faze za koje se smatra da im pomažu da se brzo prilagode promjenjivim okruženjima.


- 'Nadamo se da će naše istraživanje pridonijeti boljem razumijevanju funkcije kokolitoforida u oceanskim ekosustavima, ciklusu razmijene hranjivih tvari te razumijevanju načina na koji kokolitoforidi reagiraju na klimatske promjene - navodi dr. Godrijan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!