Glas Hrvatske

16:05 / 26.05.2021.

Autor: David Rey

Proslava Dana državnosti u Čileu

Foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija

Foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Hrvatska zajednica u Čileu priprema proslavu Dana državnosti. 30. svibnja organizira ručak s predstavnicima raznih hrvatskih institucija, koji će se održati u Hrvatskom stadionu u Santiagu.

- Zovem se Tatiana Muñoz Mimica, rođena sam u Punta Arenasu u Čileu, unuka sam Hrvata. Moj nono Boze Mimica Tafra bio je iz Omiša, 1910. stigao je u Porvenir, Ognjena zemlja. Moja nona Kata Lozić Mladinić bila je iz Milne, na Braču, s majkom je stigla 1911. godine u dobi od 17 godina. Zbog smrti moga oca, u dobi od 8 godina preselila sam se u Porvenir živjeti kod ujaka Antonija Kusanovića i Krasne Mimice. U toj ranoj dobi i zahvaljujući utjecaju moje obitelji započela je moja povezanost za Hrvatsku i njezinu kulturu, koja je s vremenom zauzela ogroman prostor u mom životu.

Tatianini djed i baka (Foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija)

Tatianini djed i baka (Foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija)

Foto: - / -

U posljednjem desetljeću redovito putujem u Hrvatsku, zemlju koja me duboko privlači i volim je. Hrvatska je prekrasna zemlja sa svojim ljudima, kulturom i nevjerojatnim krajolicima. Imam rodbinu u Omišu s majčine strane, Mimice, s kojom sam u vrlo dobrim odnosima i uvijek smo u kontaktu - naglašava Čileanka hrvatskog podrijetla. 

Tatiana Muñoz tajnica je Društva profesionalaca i poduzetnika hrvatskog podrijetla.

- U pravosuđu radim 39 godina, predsjednica sam Nacionalne asocijacije suda u Čileu. Pripadam Odboru hrvatskih dama iz Santiaga, tajnica sam Društva profesionalaca i poduzetnika hrvatskog podrijetla i direktorica Kluba hrvatskog stadiona iz Santiaga. Također koordiniram društvene medije, nadograjuđući ih svakodnevno zanimljivim pričama i vijestima iz Hrvatske.

Društvo profesionalaca i poduzetnika hrvatskog podrijetla neprofitna je korporacija čije podrijetlo datira iz sredine 1960-ih. Njegovo podrijetlo i razvoj odražava baštinu naših hrvatskih predaka koji su se po dolasku u Čile organizirali pod pokroviteljstvom različitih institucija socijalne prirode, sportske, kulturne i uzajamne pomoći. Zajednicu čine pripadnici hrvatskog podrijetla, bilo po ocu ili majci, koji imaju ili su imali kvalitetu stručnjaka, gospodarstvenika ili srodnih obrta, koji doprinose instituciji i sudjeluju u našim aktivnostima i projektima - ističe Tatiana Muñoz. 

Organizacija je stvorila Virtualni povijesni arhiv hrvatske imigracije u Čileu, dinamičnu platformu koja je i dalje predmet novih doprinosa kroz rad povjesničara zaduženih za ovaj projekt.

- Društvo profesionalaca i poduzetnika hrvatskog podrijetla želi se postaviti kao referentni sugovornik u hrvatskoj zajednici u Čileu, stvarajući prostore za sastanke s partnerima, prijateljima i drugim institucijama u zajednici. Isto tako, organizirati ili sudjelovati u filantropskim akcijama u korist članova, prijatelja ili zajednice općenito. Uspostaviti kontaktne mreže između partnera i drugih čileanskih ili stranih organizacija. Organizirati akcije usmjerene na širenje našeg identiteta i pružati informacija o Hrvatskoj i stanovništvu čileansko-hrvatske zajednice. Napraviti da naši mediji informiranja budu na usluzi zajednici i hrvatskom veleposlanstvu u Čileu.

Društvo profesionalaca i poduzetnika hrvatskog podrijetla ponovno je izdao knjigu istaknutog profesora Andrésa Rajevića Bezmalinovića pod naslovom “Osnovni tečaj hrvatskoga jezika za govornike španjolskog jezika”, koja između ostalih elemenata sadrži osnovni rječnik, gramatiku, vježbe, povijest jezika i poeziju. Vjerujemo da će to biti vrlo korisno onima koji žele započeti učiti jezik naših predaka ili ojačati već stečeno znanje - ističe Tatiana Muñoz.

Hrvatska zajednica u Čileu priprema se za proslavu 30. svibnja, Dana državnosti Republike Hrvatske.

- Hrvatski stadion mjesto je okupljanja svih Hrvata i hrvatskih potomaka u Čileu. Ima cjelovit prostor za razvoj sportskih, kulturnih i društvenih aktivnosti. Također ima restoran koji svakodnevno nudi hrvatsku hranu. Hrvatski stadion u Santiagu jedinstven je u Latinskoj Americi i mjesto okupljanja svih Hrvata koji dolaze u Čile.

Za 30. svibnja, zajedno s hrvatskom veleposlanicom u Čileu Mirom Martinec, pripremamo se za proslavu Dana državnosti u Hrvatskom stadionu. Organiziramo ručak s predstavnicima raznih hrvatskih institucija. Zbog pandemije ne možemo ga učiniti masovnim, ali pokušat ćemo ga prenijeti putem zuma.

Hrvatska u mom srcu - zaključuje Tatiana Muñoz Mimica, Čileanka s hrvatskim korijenima

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!