Glas Hrvatske

11:39 / 10.12.2021.

Autor: Maja Raguž

Prije 22 godine iz rodne Australije preselio u zemlju svojih predaka, Hrvatsku

Goran Šaravanja

Goran Šaravanja

Foto: HRT / HRT

Sa svega tri godine radnog iskustva u ministarstvu financija Novog južnog Walesa, mladi Australac hrvatskog podrijetla krenuo je u životnu pustolovinu. Hrvatska mu je bila izazov, no nakon što je dobro odvagnuo sve prednosti i nedostatke, hrabrosti mu nije nedostajalo. 

- Meni je bilo bitno imati zapadnog radnog iskustva, završit školu vani kad sam već imao prilike i u tom razdoblju uštedjeti dovoljno novca da zapravo mogu birati, da ne moram prvi posao koji mi se ponudi prihvatiti. Primjerice kako dobro govorim hrvatski jezik, a engleski mi je materinji jezik imao sam ponude da budem prevoditelj, ali to je zadnja stvar na svijetu koju bi radio i to bi me jednostavno živciralo. I neke druge stvari su bile, ali sam znao što sam htio profesionalno - prepričava svoj put do uspjeha Goran Šaravanja, danas vlasnik konzultantske tvrtke.


Nakon dvije, tri zamolbe za posao, ubrzo je stigao poziv iz Ministarstva financija, pa iz bankarskog sektora te iz naše najveće naftne kompanije. Nakon tog iskustva znao je da je zreo za privatni sektor i danas je vlasnik  konzultantske tvrtke.


- Sad sam već tri godine samozaposlen, uživam, imam više slobode i drago mi je da sam sebi dokazao da i to mogu, a pogotovo mi je drago da je to mogu tu napraviti u Hrvatskoj gdje su mi zapravo svi klijenti, mislim osim Europske komisije na određenim projektima, su svi privatnici većinom kompanije koje posluju u Hrvatskoj i regiji ali su u stranom vlasništvo, a tu ima i domaćih klijenata - dodaje Goran Šavanja.


Šaravanja ističe kako se u Hrvatskoj i sam susreo s negativnim razmišljanjima, no to nije moglo uništiti njegov optimizam, koji prenosi svojim klijentima, a volio bi ga podijeliti i sa našim iseljenicima koji se žele vratiti u Hrvatsku.


- A s druge strane, ako dolazite sa zapada, dolazite s određenim prednostima i mislim da je ključ zapravo one dobre stvari sa zapada zadržat, odbacit one loše, zbog čega na kraju krajeva ljudi i dolaze u Hrvatsku. Jer te negativne strane zapadnog života je to što vas tjera. Ono materijalno nema pitanja da je zapadni svijet bogatiji od Hrvatske uvijek bio i uvijek će biti. A s druge strane bitno je kad dođete tu one dobre stvari prihvatiti i graditi ih, a one negativne odbaciti i onda ćete biti korisni ovome društvu - naglašava Šaravanja.


Naravno, uspjeh pri povratku iz dijaspore u Hrvatsku ovisi i o nekim drugim elementima, a za sebe smatra da je to učinio u najsretnijem trenutku i zbog te odluke nikada nije požalio.


- Ja sam tu prezadovoljan. Osobno nisam očekivao da ću imati ovakvu karijeru, zapravo ovakve prilike i uvjeren sam, da kad bih danas došao u tim istim godinama, da ne bih imao te iste mogućnosti. Financijski sektor se razvio, ima jako puno kvalitetnih, domaćih stručnjaka u cijeloj lepezi financijskih usluga - objašnjava.


Šaravanja ističe kako je sretan što je "probio led" i vratio se u zemlju svojih djedova, a nakon njega to su učinili i njegovi roditelji, dok mu je brat ostao u Australiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!