Glas Hrvatske

07:57 / 19.11.2020.

Autor: Branimir Njikoš

Priče hrvatskog iseljenika iz New Yorka

Foto: naslovnica knjige/kolaž

Foto: naslovnica knjige/kolaž

Foto: - / -

"Stories of an American of Croatian Descent" knjiga je koja progovara o dva svijeta: obiteljskoj povijesti koja se rađala u New Yorku te memoarima o ujnama, ujacima i rođacima u Dalmaciji.

John M. Dominis odrastao je i školovao se u Americi, ali gotovo je uvijek težio što više doznati o Dalmaciji, Hrvatskoj i njezinoj kulturnoj baštini i jeziku. Već u ranoj mladosti došao je na Jadransko more i tražio korijene. Prepoznao je mnoga mjesta i ljude prema očevim i majčinim pričama. Divio se plavetnilu mora, kamenjaru i marljivim rukama onaroda koje su održale život ribarenjem, preradom i konzerviranjem srdelica i druge ribe, vinovom lozom i domaćom kapljicom, maslinom i maslinovim uljem. Škrta zemlja tjerala ih je u iseljeništvo, ali i vraćala natrag skromnoj, ali dragoj rodnoj grudi. U domovinu je došao i tijekom Domovinskog rata, u oči oluje i s veseljem je završio knjigu riječima "Croatia was now an independent and sovereign nation".

Knjigu "Stories of an American of Croatian Descent" piše narodnim jezikom i vješto zaobilazi sud o političkim i društvenim zbivanjima tog vremena. Sve ih kronološki navodi, počevši od Austro-Ugarske, Prvog i Drugog svjetskog rata do Domovinskog rata te kako su utjecali na njegovu obitelj i mladost. Piše i o gospodarskim prilikama tog vremena. Može se kazati da je pisac iz naroda i za narod. Ponosi se svojim porijeklom iz Salija sa Dugog otoka u Dalmaciji, ponosi se svojim hrvatskim korijenima, tradicijom roditelja, djedova i baka te katoličkom vjerom. U obitelji je imao dva svećenika tako da su molitva, rad i školska naobrazba bili put njegovog kretanja i snaga obitelji.

Knjiga je podijeljena u nekoliko poglavlja: religija i politika, djetinjstvo u New Yorku (1930.-1955.), obitelj Dominis, rano djetinjstvo i ratne godine, otac i mornaričko (vojno) brodovlje u New Yorku u vrijeme Drugog svjetskog rata, poručnik Franjo Ivanov, barba Ive ovce, djedov nadimak (špicnamet) "Mahmahon", Testikovac nedaleko od Dugog otoka i Kornata, dva ujaka Don Rubes, dalmatinska jela tada i danas, očeve priče i životni uzor. 

Dominis tečno govori hrvatski iako je knjigu napisao na engleskom jeziku. Diplomirani je kemijski inženjer i svoj radni vijek proveo je u Americi i Nizozemskoj. Danas je u mirovini i živi sa suprugom Nancy, umirovljenom profesoricom povijesti, nedaleko od Chicaga. U njihovom sretnom i dugom braku rodilo se troje djece – John, Robert i Matthew, svi oženjeni i obiteljski ljudi koji koračaju tatinim, djedovim i pradjedovim stopama. John je kemijski inženjer u SABIK kemijskoj kompaniji u Illinoisu, Robert je profesor glazbe u Helsinkiju, a Matthew kao diplomirani novinar radi u Chicago Tribuneu.

Tekst: Franjo Bertović

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!