Glas Hrvatske

16:15 / 03.11.2018.

Autor: Tomislav Šikić

Povratnici iz Belgije: nema nama do naše Like!

(Foto: Pixabay)

(Foto: Pixabay)

Foto: - / Pixabay

Obitelj Došen se s troje djece rođene u Belgiji nedavno vratila u ogulinski kraj, u Janju Goru u općini Plaški. Kupili su staru kuću i 8 hektara zemlje. Osnovna djelatnost im je stočarstvo i proizvodnja mlijeka, a razmišljaju o preradi u delikatesne sireve te o turizmu.

Domagoj Došen je u Belgiju otišao prije 18 godina kad je upoznao Katarinu. Ona je ondje živjela 26 godina. Iako je studirala socijalnu pedagogiju, prevladala je ljubav prema prirodi.

(Foto: screenshot/HRT)

(Foto: screenshot/HRT)

Foto: - / HRT

- Radi se jako puno, nije lako ali to je osnovni dio tog života. Htjeli smo fizički naporan život. Htjeli smo da naša djeca budu u svojoj domovini i da žive na selu jer za mene to je zdrav život - uvjerena je Katarina Ivančan Došen.

(Foto: screenshot/HRT)

(Foto: screenshot/HRT)

Foto: - / HRT

Njihovim povratkom oduševljen je načelnik općine Plaški Pero Damjanović, a i svećenik fra Juro Marčinković. Čitav plaščanski kraj nažost izumire, kaže župnik. Ondje je dvije godine, kaže a imao je više od 80 pogreba i samo 8 rođenja.

Pero Damjanović, načelnik Općine Plaški

Plaščani se nadaju da će dolazak obitelji Došen promijeniti trendove. Mjesta, kažu, ima za sve, a u donošenju novoga Zakona o državljanstvu koji bi olakšao dobivanje domovnica za naše iseljenike druge, treće i četvrte generacije vide kao mogući spas za taj demografski iscrpljen kraj prepun prirodnih potencijala.

Općina Plaški rasprostire se na površini od gotovo 160 četvornih kilometara, a u njoj živi samo 2000 stanovnika.  Područje cijele općine je brdsko-planinsko s vrlo kvalitetnim obradivim površinama. Plaški gospodarski zaostaje za drugim dijelovima Hrvatske, a na području općine aktivno je nekoliko obiteljskih gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka, sira i meda te uzgojem jagoda.

(Foto: screenshot/HRT)

(Foto: screenshot/HRT)

Foto: - / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!