Glas Hrvatske

09:02 / 12.09.2021.

Autor: Maja Raguž

Povratak Zmaja u Donju Kupčinu

Marijan Stepić Zmaj

Marijan Stepić Zmaj

Foto: snimka zaslona / HRT/GH

Slikara amatera iz Pisarovine Marijana Stepića u dalekoj Kanadi inspirirali su motivi rodnog zavičaja. Prenosio ih je na platno i njegove slike danas krase mnoge domove, a on se ipak vratio u rodni kraj.

Rodnu Donju Kupčinu, Marijan Stepić zvani Zmaj, napustio je sasvim slučajno i bez prethodnog plana, prilikom posjeta rodbini koja je živjela u Kanadi. Kao tek završenom srednjoškolcu bila je to dobra prilika za učenje engleskog jezika i poslovni izazov. I tako je proživio punih 20 godina u inozemstvu. Sve to vrijeme, ovaj grafički dizajner slikao je za svoju dušu.


- Slikao sam i u Kanadi u slobodno vrijeme, bio sam na par sajmova umjetnosti i tako, ništa ozbiljno, sve amaterski, ali to mi je nešto što me uvijek zanimalo, uvijek me vuče i na neki način relaksira – rekao je Zmaj.


Iako je u Kanadi živio okružen obitelji i bio u kontaktu s brojnom hrvatskom zajednicom, imao riješeno i stambeno i poslovno pitanje, svih tih 20 godina nije prestao misliti na Donju Kupčinu i Pisarovinu. Želja za povratkom, prisjeća se, uvijek je bila prisutna.


- Jednostavno jedan isti ciklus, jedna ista rutina, neka zasićenost, jednostavno previše toga, trebalo mi je da napravim par koraka u nazad, a ne u naprijed i to je bilo to… Mislim, da ne pričam sada kliše… Hrvatska je lijepa, ljudi su stvarno dobri, neke stvari gledajte nemam ništa protiv Kanade sistem je uređen, lijepo je i tamo, ali svaki sistem i društvo ima svojih dobrih i loših strana. Ali trčanje za novcem mi je dojadilo – prisjeća se.

Izložba slika Marijana Stepića Zmaja u Turističkoj zajednici Pisarovine

Izložba slika Marijana Stepića Zmaja u Turističkoj zajednici Pisarovine

Foto: snimka zaslona / HRT/GH

Trenutno radi kao freelancer i surađuje s prijateljem iz Kanade, iz Toronta, s kojim izrađuje web stranice. I sve to ne napuštajući rodnu Donju Kupčinu i Pisarovinu čiji su motivi inspiracija za slike koje stvara. Upravo ovih dana, one su izložene u prostoru Turističke zajednice u Pisarovini, a prepoznatljivi motivi njegovih slika često krase domove iseljenika iz ovog kraja.


- Zmajeve slike već su otišle uglavnom u Njemačku, nešto slika je otišlo i u Nizozemsku, drago im je kada vide da je nešto s ovog područja što si mogu ponijeti kući i da će ih podsjećati na njihov rodni kraj. To su uglavnom crkva, Kupa, putevi, raskršća, motivi iz našeg područja – izjavila je Ivanka Rogićdirektorica Turističke zajednice Pisarovina.


- Inspiracija za moje slike jednostavno dođe, onako trenutno, nekad ju ni ne tražim. Nekad moram malo razmišljati, ali normalno je da mi je inspiracija ovaj okoliš, prekrasne rijeke, livade, šume, stare crkve, sakralni objekti i stare kuće. Izađem van na biciklu, pogledam u livadu i odmah imam inspiraciju – zaključuje Zmaj.


Osim pejzaža, ova izložba prikazuje i grafike mitološke fantastike, još jednog likovnog izričaja koji autora fascinira, a koji je također odraz njegova odrastanja uz stripove i urbani Zagreb.


Cijelu reportažu o Marijanu Stepiću Zmaju pogledajte u televizijskoj emisiji Globalna Hrvatska, emitiranoj 28. kolovoza 2021.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!