Glas Hrvatske

13:30 / 17.07.2022.

Autor: Maja Raguž

Povratak u Zagreb nakon šesnaest godina

Ines Špehar s obitelji

Ines Špehar s obitelji

Foto: osobna arhiva / kolaž ustupljenih fotografija

Prekrasne plaže, ugodna klima, raznolika hrana… u svemu tome uživala je Ines Špehar posljednjih 16 godina u Australiji – no Hrvatska joj nikako nije izlazila iz misli i srca. Zato je uspješnu poduzetničku priču izrade najneobičnijih torti koju je započela u Sidneyu u Australiji, Ines odlučila nastaviti u Hrvatskoj, kamo se vratila proteklih mjeseci. Ovoga puta nije sama: s njom su sin i kći te suprug rođeni Austalac hrvatskih korijena. A to je samo jedna od petnaestak obitelji koje su se u posljednjih šest mjeseci iz Australije odlučile vratiti se u Hrvatsku. Ines je to, priznaje nam - znala oduvijek.

- Koliko god je Australija lijepa i super je tamo živjeti i svaka čast. Ja ne bi nikad rekla ništa protiv Australije, al nije moja domovina, nije naša zemlja, nije od kud smo mi potekli. Mislim, ti dođeš tamo i… ja sam tamo sebi uvijek bila stranac. Nisam se osjećala "sad ja ovdje znam, meni je ovdje moja povijest" - moja djeca uče povijest nekih drugih ljudi, ne našu povijest, ne znaju ništa, znate…to je velika razlika – opisuje Ines Špehar.


Prije odlaska, Ines je bila novinarka Radio Sljemena te se novinarstvom nastavila baviti i u Sidneyu. No, kada je postala majka poželjela je mirniji posao, i tako je došla na ideju izrade torti. One su ubrzo postale hit, a upravo tu vidi priliku za poduzetnički uspjeh u Hrvatskoj. 


- Meni to samo dođe iz glave, iskreno, ja kad u razgovoru sa svojom strankom, u razgovoru s ljudima za koje radim tortu ovisi o njihovom eventu, napravit ću jednu tortu koja će se definitivno uklopiti u taj event. Znači to me inspirira, te njihove boje, tema koju imaju i to me vodi – govori Ines Špehar dok opisuje svoje torte koje su zadivile i Hrvatsku zajednicu u Australiji i postale nezaobilazne na njihovim zabavama.


- Kroz djecu sam zapravo ušla u hrvatsku zajednicu gdje su mi stvarno ono pomogli, čisto ono petkom navečer naći se svi zajedno, jedva smo čekale mi mame taj petak navečer kad će djeca doći plesati da si mi možemo pričat,i izbaciti sve što je bilo proteklog tjedna i nismo uopće htjele ići doma, ta Domovina nam je toliko pomogla i toliko cura koje su sa mnom tamo sjedile, uvijek smo pričale kad ćemo ići doma, kad ćemo na godišnji i stvarno nam je svima bila želja ići kući u Hrvatsku – prisjeća se Ines.


A onda je i u Australiju stigla pandemija i strogi lockdown. I dok se činilo da je život stao, za obitelj Špehar samo je ubrzao odluku o preseljenju.


- Mi smo se na to odlučili. Malo više, promjena života i mogu ti reći malo više slobode. Evo na primjer i za djecu isto da oni imaju malo više slobode za živjeti i da se ne izgubi tu hrvatsku povijest i hrvatsko društvo i običaje. To ne želim izgubiti. Pa tako smo se malo htjeli i vratiti – govori Ante Špehar, dok njegova supruga Ines objašnjava kako posljednjih mjeseci jako puno Hrvata vratilo iz Australije.


- Pa evo iskreno, dosta ih se vratilo ovdje, nismo samo mi ima nas jako puno koji su se vratili, evo ja znam 15 obitelji koje su se vratile u zadnjih šest mjeseci i Australije, iz Sidneya, a kamoli još iz Melbournea. Znači stvarno jako puno ljudi se vraća, imam jako puno prijateljica koje se još uvijek žele vratiti, ali to vam je uvijek podijeljeno tako je bilo i između nas, ja sam se uvijek htjela vratiti, muž je uvijek imao neke sumnje. Uvijek je taj strah koji vas drži, ali eto ja im svima preporučam neka se svi vrate i neka probaju! Ali mi nismo došli probati, mi ćemo ostati – smije se Ines.


Slobodu koju im pruža Hrvatska, Ines i Ante prvenstveno žele za svoju djecu i nakon dva mjeseca obitelj se osjeća kao da oduvijek živi ovdje. Ipak, svjesni da su poteškoće posebice u poslovnom svijetu moguće, no spremni su se s njima suočiti.


- Naravno, realnost nas je uhvatila kad dođete u policiju pa trebate izvadit osobnu, pa trebate izvadit vozačku, pa ne možete dobit prave odgovore... ja mislim da je to najveći problem ovdje. Međutim, sreća mi imamo jednog jako dobrog konzula u Sidneyu g. Ivicu Glasnovića koji nam je stvarno pomogao, ne samo nama nego svim povratnicima je dao nekakve smjernice i pomoć i kome da se javimo ovdje, ako trebamo pomoć. Ima taj Ured dobrodošlice i stvarno ja smo pošaljem e-mail na Ured dobrodošlice i odmah nam odgovore što treba napraviti – opisuje svoje iskustvo povratka u Hrvatsku Ines Špehar.


U Hrvatsku su se nakon 50 godina iz Australije vratili i Antini roditelji. Obnovili su rodnu kuću u Saborskom nedaleko Plitvičkih Jezera, i ovdje, bliže svom najmlađem sinu i unucima planiraju provesti svoju mirovinu.


Hrvatska zajednica u Australiji, obitelj Špehar i Inesina torta

Hrvatska zajednica u Australiji, obitelj Špehar i Inesina torta

Foto: osobna arhiva / kolaž ustupljenih fotografija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!