Glas Hrvatske

14:19 / 07.06.2021.

Autor: HRT

Petra Jelavić: talent koji dolazi

Rad Petre Jelavić

Rad Petre Jelavić

Foto: Dragan Jelavić/ustupljena fotografija / HRT

Mlada zadarska osnovnoškolka Petra Jelavić može se pohvaliti izložbom, nedavno otvorenom u Galeriji "Kapetanova kula" HDLU-a u Zadru. Rođena 3. veljače 2009. godine, učenica je šestoga razreda. Slika od pete godine. Imala je već nekoliko izložbi te je ilustrirala slikovnicu “Vjetar” s bakinim pjesmama. 

O njezinu talentu i izložbi, likovni kritičar i diplomirani povjesničar umjetnosti Zvonko Čulina napisao je:

"Petra Jelavić, učenica šestog razreda Osnovne škole korača izvanrednim koracima umjetničkog života, stvarajući već od svoje pete godine slike koje se svakodnevno redaju i plijene, (za njezin uzrast) izuzetnom čulnošću, unutrašnjim porivima te konačnim realizacijama posebno senzibiliziranih tragova koji svako umjetničko – pedagoško ime potiču na razmišljanje i osjećaj inspirativnih vrijednosti te kreativni suodnos i konstataciju da Petra ima upravo to što jedan poseban talent treba imati; uvjetovanost i izrazitu sklonost te jaku volju i dobru želju lakoće stvaralačke igre i užitka, u likovno - estetskom smislu.

Rad Petre Jelavić

Rad Petre Jelavić

Foto: Dragan Jelavić/ustupljena fotografija / HRT

Proničući u pokrete i načine viđenih radova te kratki serijal dosadašnjih realizacija, uočavaju se dva-tri izraza. Ako bi se već moglo govoriti o smjerovima, odnosno refleksivno dogođenim pravcima pod koje bi se natruhe pojedinih ciklusa mogli svesti, sve je prvenstveno, kako smo rekli, više razigrana i spontanija umjetnička stvarnost maštovitog vođenja, gledanja i (s)nalaženja, iako se u unutrašnjim porivima i samoj "materijalizaciji“ ostvarenih kompozicija, vide i osjećaju neka vrsta življeg i prskajućeg načina slikarske akcije do, možda je presmiono reći, proširenog, simboličkog apstraktnog ekspresionizma pa opet do novih krajnosti; sigurnosti i sređenosti, tj. jasnosti i tako reći strožijeg preslagivanja geometrijske apstrakcije.

S već nekoliko izložbi te čak i ilustracijama, slikovnica Vjetar, osjećajući pomalo spektre živopisnog kolorita u rasteru poučnih, korisnih i dobrih uzora Moderne, Petra se vodi velikom radošću i žarom.

Izložbeni prostor Kapetanove kule u galeriji HDLU-a, mjesto susreta lijepih i ugodnih umjetničkih događanja u našem Gradu i Regiji je odličan prostor za prezentaciju i afirmaciju i njenih radova. Za širu publiku koja "ima oči“, profinjenost umjetničkih senzora, kako njenog uzrasta i generacije tako i odraslih već dokazanih uzora i imena koji bi trebali biti daljnje smjernice, podrška i poticaji na putu.

Prva (sa)znanja, dosadašnji talent i dosezi su tu, prostor i vodstvo također. Stoga, Petra, koračaj i dalje hrabro! Neka ti je i ubuduće, i u ovom umjetničkom smislu, obilje radosti, kreativne mašte, te razigranosti i predanja širokim ljepotama spektra, svakim korakom i u svako vrijeme; uspješno i – Sretno!"


Rad Petre Jelavić

Rad Petre Jelavić

Foto: Dragan Jelavić/usutupljena fotografija / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!