Glas Hrvatske

09:15 / 18.03.2023.

Autor: Dana Jungbluth

Petko živi s više od 150 tarantula

Marko Petković aka Petko

Marko Petković aka Petko

Foto: Marko Petković / Privatarchiv

Hrvatski YouTuber Marko Petković, poznatiji pod nadimkom Petko, na svom kanalu „The Dark Den“ sa 621.000 pretplatnika predstavlja svoju iznimnu strast prema paucima i drugim životinjama posebne vrste, od kojih mnoge drži u vlastitom domu. 36-godišnjak je u sretnom braku i živi sa suprugom i njihovom jednogodišnjom kćeri u Koprivnici, gdje je rođen i odrastao. Baš kao što voli svoj mali rodni grad, koji više ne želi napustiti, i svoju obitelj, Petko voli prirodu, glazbu i samostalno stvaranje kao i nove ideje.


Stalni YouTuber razvija vlastiti dizajn terarija, s kojim trenutno pokreće veliku produkciju. Petko nam je dao zanimljiv uvid u svoj život sa svojim posebnim kućnim ljubimcima.

Živite s više od 150 pauka u kući. Kada se prvi uselio? I zašto?


Prvu tarantulu dobio sam 2014. godine. Kao dijete uvijek su me zanimale životinje, ali pauci su me posebno fascinirali. Htio sam oduvijek imati tarantulu, ali majka mi to nikad nije dopustila; Tarantula, kad sam počeo vlastiti život, bila je za mene logičan izbor.


Kako je početni hobi postao takav entuzijazam da počnete držati još više pauka? Zašto ih je stizalo sve više i više? Biste li to opisali kao neku vrstu ovisnosti?


Stvar je u tome: tarantule su stvarno jednostavne za njegu i vrlo pasivni kućni ljubimci. Stoga se držanje od 15 godina ne razlikuje toliko od držanja samo jedne tarantule, ali vam to daje više mogućnosti da promatrate neka od njihovih ponašanja. A s toliko različitih vrsta, to se samo zbraja.


Osim pauka, držite i druge zanimljive životinje, kao što su škorpioni, rakovi, insekti i stonoge, ali i umiljate pratitelje poput hrčaka (nadamo se ne kao hranu?) i mačke. Koje su vaše omiljene životinje?


Naravno! Čim uđete u ovaj hobi, otkrit ćete sve ostale, slične jezive puzavice koje postoje, a većina ih se ne razlikuje toliko u brizi od one tarantula. Zapravo nemam "omiljenu životinju" jer je način interakcije sa svima drugačiji. Tarantule su, na primjer, čiste promatračke životinje. Promatrate njihovo ponašanje i zadovoljni ste njime, dok možete maziti i paziti hrčka, što je potpuno drugačija vrsta interakcije i "ispunjenja".

Ima li svaka od vaših životinja ime?


Većina mojih tarantula i sličnih puzavaca nema ime, to bi bilo previše za pamćenje. Ali ima ih nekoliko koji su mi posebni, a imaju i imena.

Bonita

Bonita

Foto: Marko Petković / Privatarchiv

Gdje nabavljate životinje?


Otkako sam postao popularniji na YouTubeu, većina novih životinja mi je dana. Ali obično nabavljam nove životinje na izložbama životinja.


Što obitelj i prijatelji kažu na vaše osmonoge cimere? Posjećuju li Vas uopće?


Većini su zanimljivi i budući da me svi poznaju, nitko se zapravo nije iznenadio kad sam započeo hobi. Nitko me nije prestao posjećivati zbog tarantula – barem ne da sam znao. Održavam svoju sobu za kućne ljubimce lijepom i urednom, tako da se čak i oni koji se boje pauka ne moraju bojati pogledati ih.


Kao što se može vidjeti u Vašim videozapisima, pauci su vrlo okretni. Je li ikada ijedna od životinja pobjegla i onda se iznenađujuće ponovno pojavila negdje drugdje u kući?


Tijekom godina imao sam nekoliko bjegunaca, ali kao što sam ranije spomenuo, imam sobu za životinje, tako da sam svaki put lako mogao pronaći odbjeglog pauka.


https://www.instagram.com/reel/CfCdYaejK9g/ (80.000 sljedbenika)

 

Koje su najopasnije ili najotrovnije životinje koje imate? Na primjer, imate li Crnu udovicu u svojoj kolekciji?


Nemam crnu udovicu, ali čak ni one nisu ni približno opasne kao što ih uvijek prikazuje šira javnost. Pauci su u osnovi sramežljiva stvorenja i uvijek pokušavaju pobjeći u početku. Griženje je njihova posljednja linija obrane. Samo žele da ih de ostave na miru. Najotrovnije životinje koje imam su neke vrste škorpiona.


Jeste li ikada bili ugriženi? Što učiniti u takvom slučaju?


Još ne. Kao što sam rekao, oni samo žele da ih se ostavi na miru i ako se ne zezaš s njima, stvarno nema šanse da te ugrizu.


Na što morate obratiti posebnu pozornost prilikom držanja pauka?


Ne koristite prste kada čistite terarij, jer bi ga tarantula mogla zamijeniti za ukusnog crva.


Koliko je složeno držanje pauka? Koliko vremena posvjećujete dnevno svojim životinjama?


Većina vrsta tarantula je super jednostavna za držvanje. Ovisno o veličini, hranim ih jednom tjedno, dvotjedni ili jednom u četiri tjedna. Također poprskam njihov ograđeni prostor jednom ili dva puta tjedno. To je u osnovi to!

 

https://www.youtube.com/watch?v=JLGWIIuTUDo&ab_channel=TheDarkDen

Vi također uzgajate pauke, istražujete uzroke smrti vaših životinja i dajete savjete o držanju, njezi i hranjenju. Kako ste stekli to znanje?


Većinu sam naučio na forumima ili Facebook grupama posvećenim njezi tarantula.


Koji savjet imate za one koji također razmišljaju o nabavci tarantule ili nečeg sličnog? Postoji li dobra početnička životinja?


One su stvarno dobre životinje i idealne za ljude koji su zauzeti i nemaju vremena za svakodnevnu brigu kao što je to potrebno kod "normalnih" kućnih ljubimaca poput pasa ili mačaka. Osim toga, one su također savršeni kućni ljubimci za apartmane u kojima ne možete držati veće životinje.


Trebate li dozvolu za držanje (toliko) pauka u Hrvatskoj?


Ne, potrebni su vam samo papiri za neke vrste koje štiti CITES.


Morate li ići veterinaru s paukom?


Nažalost, u Hrvatskoj nema veterinara koji rade s paucima.


Osim ljubavi prema životinjama i prirodi, aktivni ste i u skate parku. Čini se da volite izazove i uzbuđenja?


Da, imam puno hobija i interesa i gotovo dovoljno vremena da ih sve slijedim. Blagoslov i prokletstvo u isto vrijeme.


Što radite kad ste daleko od pauka ili skateboardinga?


Budući da imam jednogodišnju kćer, najvjerojatnije ću sljedećih nekoliko godina kao i prošle godine provesti uglavnom s njom i suprugom.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!