Glas Hrvatske

09:42 / 13.03.2023.

Autor: Glas Hrvatske

Peji Šimiću književna nagrada "Joja Ricov"

Pejo Šimić

Pejo Šimić

Foto: osobna arhiva/Pixabay / ustupljena fotografija/kolaž

Pejo Šimić dobitnik književne nagrade "Joja Ricov" za 2023., nagrade koju je pokrenulo HKD Ogranak Zadar prema ideji književnika Nikole Šimića Tonina. Prosudbeno povjerenstvo za ovu godinu činili su: Nikola Šimić Tonin, dr. sc. Erni Gigante Dešković, dr. sc. Dragan Gligora, Valerio Orlić, Ante Gregov Jurin i Žaklina Kutija. 

Pejo Šimić rođen 15. srpnja 1952. godine u selu Foči kraj Dervente. Osnovnu je školu pohađao u rodnoj Foči i susjednom Johovcu, gimnaziju u Rijeci, a potom se vratio u rodni kraj.


Šimićev rad je iritirao tadašnju komunističku vrhušku pa mu je bilo “preporučeno da u miru” napusti Foču, što je on zbog vlastite sigurnosti i učinio.


Još kao srednjoškolac objavljivao je pjesme u desetak listova u BiH i Hrvatskoj, a priznanjem Republike Hrvatske još učestalije, tako da je objavljivao u Večernjem listu, Glasu Koncila, Hrvatskom slovu, Vijencu, Maruliću, Posavskoj Hrvatskoj, Velebitu, Svjetlu riječi, Tomislavu, Požeškoj kronici, Vinkovačkom listu, te u dvadesetak zbornika i monografija. Zanimljivo je da je prvu književnu nagradu dobio za prozu 1970. u Rijeci. Član je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.


Nije ga obeshrabrio gubitak doma i zavičaja. Šimić počinje surađivati s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak, Imotskom krajinom te ograncima Matice hrvatske: Imotski, Posušje, Rijeka, Split, Požega, Slavonski Brod i Grude, a u zadnje vrijeme s veteranima IV. gardijske brigade i Hrvatskom udrugom Benedikt iz Splita.


Dvije Šimićeve zbirke, nažalost, nikada neće razveseliti štovatelje njegove poezije. RASPETA HRVATSKA zaplijenjena je 1971. godine, a POSAVSKI VIDICI su spaljeni 1992. godine u Foči zajedno s roditeljskom kućom.


Njegov pravi pjesnički vrisak odjeknuo je devedesetih u vrijeme Domovinskog rata.


Djela:


ZOV HRVATA BOSANSKOG POSAVLJA Zagreb, 1992. /1993. Četiri dopuna izdanja

ZEMLJO MOJA Zagreb, 1993., U VRTLGU SNA Zagreb, 1994., SUZA A ZGARIŠTU Rijeka, 1995., ĆEŽNJA Zagreb, 1996., DAH SUDBINE Zagreb, 1997., VAPAJI Zagreb, 1999., LICEM U LICE Zagreb, 2001., IZMEĐU SVJETLA I TAME imotski – Posušje, 2009., OLUJNA VREMENA Rijeka, 2011., DUŠA MI GORI Split, 2013., SPOZNAJA Rijeka, 2018., SVE MOJE LJUBAVI Imotski, 2018., U NJEDRIMA NADE Rijeka, 2019.


Tridesetak Šimićevih pjesama je uglazbljeno, a najveći odjek imala je pjesma SVI SU MOJI BOŽIĆU U BOSNI u izvođenju BORISA ĆIRE GAŠPARCA 1995. na festivalu u Međugorju.


Iz obrazloženja: Pjesnik Pejo Šimić, pjesnik je domoljubnoga nadahnuća, tradicije, ljubavi, čovjekoljublja, uz ikavicu piša i na čakavici, što je jedan iskorak da se poveže sa morem i škojem, more ravnice, široka duša i duh Hrvata iz Posavine. Sve Šimićeve zbirke protkane su s četiri prepoznatljive niti ljubavi: prema Bogu, Domovini, ženi i majci.


Nikola Šimić Tonin

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!