Glas Hrvatske

14:12 / 16.07.2022.

Autor: Matija Jerković

Oživljavanje tradicije "domaćeg" u Argentini

Matías Jurisich

Matías Jurisich

Foto: Matija Jerković / HRT

Očuvanje tradicije je imperativ mnogim Hrvatima u iseljeništvu, no one se nerijetko gube slijedom generacija. Zato je vrlo vrijedno iskustvo mladog Argentinca hrvatskog podrijetla Matíasa Jurisicha koji u Rosariju oživljava proizvodnju hrvatskih tradicionalnih pića: pelinkovca, travarice, maraschina, orahovca i kruškovca.

Kao mnogi Argentinci hrvatskog podrijetla, Matías Jurisich iz Rosarija je dugo sanjao o tome da jednog dana posjeti domovinu svojih predaka. Prije desetak godina taj je san konačno ostvario, a posjetivši Zagreb, otkrio je nešto posebno.


– Jedne večeri moji hrvatski domaćini odveli su me na piće, a između dva piva, pojavio se pelinkovac. Što je to? –upitah. Do tada ga nikad nisam vidio, a niti kušao. Probao sam ga i shvatio da mi se okus sviđa, kako volim trave i bilje, ostao sam zadivljen otkrićem! – prisjeća se mladi vermuter Matías Jurisich.


Iskustvo mu se usjeklo u pamćenje te je poželio naučiti kako ga pripraviti; no kako je takvu formaciju vrlo teško steći u Argentini, vratio se u Hrvatsku kako bi se bolje upoznao s ovom tradicijom.


– Prvo piće sam pripremio upravo u Hrvatskoj i sve je bilo po domaćoj recepturi. Ostao sam oduševljen kada sam shvatio da i ja mogu destilirati! Vratio sam se u Argentinu, uložio sam u vlastitu opremu i od tada se bavim ovim projektom. Danas proizvodim pelinkovac, travaricu i maraschino, a ove godine završavam prvi orahovac i kruškovac. U budućnosti bih želio raditi šljivovicu i rakiju, a za to planiram veće količine. – naglašava Jurisich.


Kada govorimo o tradicijskim pićima, sastojci su tek dio recepture. Njih prati asocijacija specifične povijesti i jedinstven odnos s podnebljem. Zato je odlučio destilirati hrvatsku kulturu i nju želi ponuditi svojim sugrađanima.


– Tu se rodila ideja o brandu likera koji nosi moje prezime Jurisich, kao svojevrsno priznanje mojoj obitelji. Cijeli sam projekt postavio poštujući ideju domaćeg kao načina vrednovanja lokalnog. Danas su modi u održivi proizvodi, bez prijeđenih kilometara, a filozofija domaćeg je upravo to! – pojašnjava Matías.


Put na tržište je pronašao i uz pomoć interesa hrvatske zajednice. Pa ipak, nudeći u Argentini nove i nepoznate proizvode, susreo se s različitim izazovima.


Boce s tradicionalnim hrvatskim pićima Matíasa Jurisicha

Boce s tradicionalnim hrvatskim pićima Matíasa Jurisicha

Foto: Matija Jerković / HRT

Najprije se pojavilo pitanje imena, jer kad nekome spomenute pelinkovac ljudi ne znaju o čemu je riječ. Slično je i s travaricom, jer je proizvod takve vrste teško naći u prodaji; vrlo često trebam objasniti da je maraschino piće koje je nastalo u Hrvatskoj, a ne u Italiji. Također, moj je zadatak objasniti kako se takva pića konzumiraju. Argentinci ne piju čista pića, pa smo morali kreirati koktele kako bismo ponudili ove likere. Na primjer, maraschino s grejpom, pelinkovac s tonikom ili travarica s đumbirovim pivom; tako da se Argentinci približe ovim okusima i da ih mogu isprobati.

Matías Jurisich

Fotografije iz Hrvatske

Fotografije iz Hrvatske

Foto: Matija Jerković / HRT

Kao vermuter, influencer i veleposlanik filozofije domaćeg, predstavlja ideju tradicionalne proizvodnje na različitim sajmovima, kongresima i društvenim mrežama. Zaključuje kako popularizacija proizvoda uz korištenje hrvatske tradicije, uzvraća u istoj mjeri interes za njezinu baštinu.


– Hrvatski proizvodi plijene pažnju! Ne znam je li to najbolji izraz no Hrvatska je u modi. Kada god se govori o Hrvatskoj, prvi je komentar redovito „Nije li to divno mjesto!“ – zaključuje Matías.


Kao praunuku hrvatskog useljenika, upoznavanje obiteljskih korijena omogućilo mu je jedan san učini stvarnošću. Danas je u stalnom kontaktu s obitelji i prijateljima u Hrvatskoj te se raduje nastavku upoznavanja njezine kulture.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!