Glas Hrvatske

03:27 / 18.02.2019.

Autor: Klara Špančić

Osječki specijalist iz Dubaija se vratio u Hrvatsku

(Foto: Dubravka Petrić/Pixsell)

(Foto: Dubravka Petrić/Pixsell)

Foto: - / Pixsell

Specijalist neurokirurgije prof. prim. dr. sc. Ivan Hećimović, nakon tri godine života i rada u Dubaiju odlučio se vratiti u rodni Osijek. Svoje mjesto na Klinici za neurokirurgiju napustio je, kaže, jer je bio prisiljen iz više razloga.

Život u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i primanja znatno veća nego u Hrvatskoj, primarijus Hećimović nedavno je zamijenio svojim rodnim gradom. Osijek je napustio 2013. godine kada mu je, kaže, bio onemogućen rad u jednakim okolnostima kao drugim specijalistima.

- Raspoređen sam na radno mjesto odjelnog liječnika, a mogao sam raditi najviše sedam sati dnevno, nije mi bilo dozvoljeno dežurati, biti u pripravnosti ili raditi vikendima i praznicima. Rečeno mi je da sam tako raspoređen jer nisam potpisao suglasnost za rad više od 48 sati tjedno. No, ja sam tražio pismeno obrazloženje na temelju kojeg pravilnika ili propisa zbog toga ne mogu raditi više od sedam sati dnevno, ali nikada nisam ni od jedne institucije kojoj sam se obratio, do dana današnjega, dobio odgovor – ispričao je doktor Hećimović.

Primarijus Hećimović je nakon 2016. godine i nepovoljne egzistencije u Hrvatskoj s obitelji preselio u Dubai gdje je radio u državnoj bolnici specijaliziranoj isključivo za hitna medicinska stanja i traumatologiju.

Ondje je vodio svoj neurokirurški tim, radio u moderno opremljenoj bolnici, imao izvrsna primanja i visok standard života, no ono što je život u Dubaiju nudio za njegovu obitelj nije bilo dovoljno i čekali su priliku kada će se vratiti natrag.

- Dubai nije mjesto na koje odlazite zauvijek. Kao prvo, tamošnja je klima iznimno nepovoljna, jer je većinu godine iznimno vruće. Ondje najveći dio godine nemate mogućnost šetnje po ulicama ili parkovima. Idete na posao, vraćate se kući, u velegradskom načinu života vrlo je malo slobodnog vremena, tamo škole u koje su išle moji sinovi počinju vrlo rano ujutro i traju do tri sata poslijepodne. Potom se ponekad zbog zagušenosti prometa do kuće putuje u kolonama i po dva sata. Mi smo živjeli za vikende i zajedničko vrijeme – ispričao je primarijus koji se početkom veljače vratio na svoje staro radno mjesto u svoj rodni grad Osijek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!