Glas Hrvatske

11:32 / 19.07.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Osječanin iz Bostona svirao na slavonskim orguljama

Dudas Libor

Dudas Libor

Foto: Glas Slavonije / slika zaslona

Osječki orguljaš Dudás Libor, koji ima uspješnu karijeru u Bostonu, održao je koncert u konkatedrali Sv. Petra i Pavla. Ljubitelje glazbe je oduševio izvedbama kompozicija J.S. Bacha, F. Mendelssohna, C. Francka i M. Duruflea. Početak Dudáseva glazbenog života bio je upravo na osječkim orguljama, još kad je bio učenik. Ovom je prilikom tako zasvirao na "svojim" orguljama prvi put nakon davne 1989.

- Bio sam malo nervozan prije koncerta, jer sam htio osječkoj publici predstaviti najbolju izvedbu, a i mislim da sam na tome i uspio. Bio je to jedan od mojih najboljih koncerata i drago mi je da ga je čula osječka publika. Bilo je posebno opet svirati u ovom prostoru sa zvucima katedrale. Najbolji je ugođaj kad je izvodač zaokružen zvukovima orgulja koji putuju kroz prostor ove zgrade. Orgulje su jako dobro restaurirane i bolje su od onih starih orgulja kojih se sjećam. Htio bih se posebno zahvaliti Daliboru Ratiću koji je omogućio ovaj koncert. I on je isto zaslužan da Osijek sada ima jedan vrlo dobar instrument u konkatedrali. Nadam se da će Osijek ponovo imati tradiciju orguljaških koncerata koji su se održavali kad sam ja bio učenik. Bilo mi je drago što su mnogi moji prijatelji i dragi profesori iz osnovne i muzičke škole bili na ovom koncertu. Nadam se da su bili ponosni na mene i da ću ponovo dobiti priliku svirati na ovom prekrasnom instrumentu u gradu i pred ljudima koji su mi omogućili da danas postanem to što jesam - rekao je Libor nakon koncerta. 


(Glas Slavonije)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!