Glas Hrvatske

19:10 / 14.02.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Osjećaji utkani u stihove i pjesme

Stella, Marijana i Myriam

Stella, Marijana i Myriam

Foto: Marijana Dokoza / ustupljena fotografija

Stella McRawl i Myriam Kavelj-Fuchs, dvije su glazbenice hrvatskog podrijetla koje svojim pjesmama osvajaju njemačku glazbenu scenu. Stella je tek na početku glazbene karijere, ima svoj band “The Vanillas” i živi u Reesu Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Njezini roditelji su podrijetlom iz mjesta Ljubija u BiH.  

Myriam Kavelj-Fuchs je već dugo na glazbenoj sceni. Sa svojom country glazbom je već osvojila brojne nagrade. Njezina pjesma “Brown Mustang” proglašena je najboljom country pjesmom 2021. godine. Myriam je dobila i prvu nagradu na 39. Deutschen Rock und Pop Preis 2021., (Njemačka nagrada za rock i pop), a prethodno je na istoj dodijeli nagrada njezin bend "MyriamUnplugged“ proglašen najboljim country bandom u Njemačkoj. Myriam živi u Ingelheim am Rheinu, u Falačkom Porajnju (njem. Rheinland Pfalz). Majka joj je Njemica, a otac iz Lokvičića u Dalmaciji.


Ove dvije glazbenice povezuje Marijana Dokoza, književnica, pjesnikinja i urednica iseljeničkog medija Fenix-magazin.de koja piše pjesme. Njezinu pjesmu "Lost Myself In Waiting" (Izgubila sam se u čekanju) otpjevala je 22-godišnja Stella, a svoju prvu hrvatsku radijsku premijeru pjesma je doživjela 14. veljače, na Valentinovo, 14. veljače. Među prvima ju je počeo puštati Radio Split.

Stella McRawl: Priča o ženi koja je zarobljena u tajni


- Stihovi pjesme pričaju jednu priču o ženi koja je zarobljena u tajni, čekanju, trpljenju, putu kojim dugo hoda, na kojem kao da je zatočena, njezinim slabostima, ali i snazi kojom čuva tu svoju tajnu. Pjesma je jako emotivna, ali otpjevala sam je na jedan veseliji ritam upravo zbog te snage jer snaga traži život, nikako tugu - rekla je Stella.


Stella je sa 17 godina objavila svoj prvi album “Miracle”, a potom je uslijedio i album “Mania”. Hrvatska javnost ju je upoznala tijekom nastupa u glazbenom showu Supertalent gdje je izborila finale.


- Sad je vrijeme za neke nove izazove. Moje pjesme sluša mlada generacija. Pjevam i na engleskom i hrvatskom jeziku pa mislim kako nema granice. Potreban je samo taj jedan trenutak koji se treba dogoditi da pjesma pronađe svoj put do slušatelja, a ja vjerujem kako će svaka pjesma pronaći taj put - kaže Stella.


Myriam Kavelj-Fuchs: "I´m here - behind you" već osvaja radijske postaje


Myriam Kavelj-Fuchs je ovih dana snimila spot i pjesmu "I´m here - behind you" (Tu sam, iza tebe) " za koju je stihove napisala Marijana Dokoza, a koja se već pušta na njemačkim radio postajama. Pjesma je snimljena na engleskom jeziku, u country stilu, a naći će se i na novom albumu koji Myriam sa svojim bendom planira izdati do ljeta ove godine.


- Iskoristili smo pandemiju koronavirusa kad nema puno koncerata kako bismo snimili album. Pjesma I´m here - behind you" će se naći na tom albumu, već je na svim glazbenim platformama. Čim sam pročitala stihove, jako su mi se svidjeli jer su puni emocija, duboki. Kad ih čitate navedu vas na razmišljanje, a to je ono što svi mi glazbenici volimo, da slušateljima prenesemo osjećaj, poruku, da se mogu poistovjetiti s pjesmom, da je osjete. Ne možete ne osjetiti stihove koji govore o nečemu što je tako stvarno, a opet jako da vam se čini nestvarnim - rekla je Myriam.


Njemački mediji koji često pišu o Myriam i njezinim pjesmama ističu njezin impresivan glas, snažne i iskrene osjećaje, te pišu kako je na pozornici samouvjerena i uvjerljiva.


Myriam Kavelj-Fuchs već godinama ima glazbeni bend "MyriamUnplugged“ & Friends. Bend u stalnoj postavi, osim Myriam, čine Erich Altenkirch na gitari, Ralf von Horstig na cajonu i udaraljkama. "Prijatelji“ su gostujući glazbenici koji sviraju na većim koncertima. Dosad su objavili četiri albuma: "From Las Vegas to L.A.“, "Heartbeat-Soulbleed“, "Memory“ i "Dreamcatcher“ . Često gostuje na njemačkim TV postajama. Pjesme im se mogu čuti i online na Auf Spotify, Amazonu i YouTubeu. Glazbenica je objavila i zbirku poezije „MyriamUnplugged“ 2015. godine. Osim po Njemačkoj Myriam planira koncerte i u Hrvatskoj. Svake godine ljetuje u Baškoj Vodi kod Makarske gdje joj danas žive roditelji.

Marijana Dokoza

Marijana Dokoza

Foto: osobna arhiva / ustupljena fotografija

Marijana Dokoza: Vjerno su prenijele osjećaje koje sam utkala u stihove


Marijana Dokoza je književnica pjesnikinja koja trenutačno živi u Mainzu. Autorica je dviju zbirki poezije (Sjene prošlosti, Dvorac tajni) i pet romana na hrvatskom jeziku (Izgubljeni u ljudskim mislima, Matica hrvatska; Naranyjin plač, Ljevak; Grijesi Večernji list, Tragovi, 24 sata i Njegova žena, Despot infinitus.) te jednoga romana na njemačkom jeziku (Die Stimme, Dietrich Verlag). Dobitnica je nagrade Utjecajne hrvatske žene (Croatian Women of Influence Award) koju dodjeljuje Hrvatska ženska mreža (The Croatian Women's Network) sa sjedištem u Torontu. Godine 2016., je uvrštena među 25 uspješnih žena migrantskog podrijetla koje žive u Mainzu. S pjesnikom J.H.Macadom trenutačno priprema zbirku poezije "Prijestupnici" koja bi trebala izaći do ljeta. Njezin posljednji roman "Njegova žena" je u pripremi za izdanje na engleskom jeziku a priprema i promociju tog romana u Rimu. Promocija će se održati 5. ožujka, u organizaciji Udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim.


U posljednje vrijeme Marijana Dokoza piše i pjesme za glazbenike, a među posljednjima je upravo Stella McRawl i Myriam Kavelj-Fuchs.


- Iznimna mi je čast što su Myriam i Stella uglazbile moje stihove. Obje su vrhunske glazbenice, imaju lijepu notu glasa i vjerno su prenijele osjećaje koje sam utkala u stihove i priču koju sam htjela kroz njih ispričati - rekla je Marijana Dokoza.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!