Glas Hrvatske

08:26 / 16.08.2022.

Autor: Branimir Njikoš

Održana pretpremijera filma "Ane Mljećka"

Ane Mljećka na pretpremijeri filma

Ane Mljećka na pretpremijeri filma

Foto: ustupljena fotografija / -

Otok Mljet  je na poseban način proslavio Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja pretpremijernom projekcijom dokumentarnog filma "Ane Mljećka" u Nacionalnom parku u Pomeni u hotelu Odisej.

Pretpremijera filma je održana u organizaciji HRT-a i TZ općine Mljet pod pokroviteljstvom Američko-hrvatskog kongresa u sklopu Južnodalmatinske regate.


Film "Ane Mljećka" snimljen je prošle godine na brojnim lokacijama čarobnog otoka Mljeta na prijedlog stručnih suradnica Julije Kaleb i Marije Mrgudić. Film govori o hrvatskoj iseljenici Mljećki i njenoj neraskidivoj vezi s rodnim otokom unatoč tome što od rane mladosti živi i radi u Americi. Ona je globalno poznata kao Ane Mljećka, humanitarka i promotorica Hrvatske u svijetu.

Pretpremijera filma

Pretpremijera filma

Foto: ustupljena fotografija / -

Autori filma Ljiljana Šišmanović i Davor Borić prepoznali su filmsku priču univerzalne vrijednosti o velikoj ljubavi prema domovini, neraskidivoj vezi otočanke i njezinog otoka, o tradicijskoj kulturi i izazovima da se ona sačuva u suvremenom svijetu.


Osobnost Ane Mljećke, njezine vještine i znanja, kulinarsko umijeće, entuzijazam i angažman na očuvanju tradicijskih otočkih vrijednosti, pokretač su radnje koja prati Anu u njezinoj mljetskoj svakodnevici tijekom nekoliko dana ljeta, te uoči i za vrijeme održavanja Južnodalmatinske regate. Već desetljećima sudionici ove regate i kluba Orsan tradicionalno se okupljaju ispod bora Anine roditeljske kuće u Pomeni, a Ane ih ugošćuje uz tradicionalne mljetske specijalitete koje osobno za njih priprema.

Vidno emotivna Ane Mljećka uz Gundulićevu "Himnu Slobode" čestitala je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Zahvalila je organizatorima pretpremijere i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u projektu, a također je zahvalila svim prisutnim Mlječanima, svojoj obitelji i gostima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj poseban dan pretpremijere. 


Ane je u ime Američko-hrvatskog kongresa podijelila priznanja otoku Mljetu i svim njegovim institucijama za očuvanje šume i bioraznolikost, Juliji Kaleb za doprinos u očuvanju folklora diljem Hrvatske i promociju hrvatske kulturne baštine te Mariji Mrgudić za očuvanje tradicije uzgoja vrhunskog vina Dingač, za promociju Hrvatskih vina u svijetu i položaj žena u vinskoj industriji.

Ane uručuje priznanja

Ane uručuje priznanja

Foto: ustupljena fotografija / -

Ane je posebno zahvalila Dubravki Šuici, potpredsjednici Europske komisije za demokraciju i demografiju; Tonćiju Glavini, tajniku Ministarstva Turizma; Điviu Marketu, načelniku općine Mljet; Ivi Sršenu, ravnatelju NP Mljet; Mariu Dabeliću načelniku JVP Mljet i mnogim drugima.


Svečanost je nastavljena u Aninoj rodnoj kući uz bogati domjenak koji je Ane pripremila posebno za ovu prigodu. Tu je bila i njena kćer Michelle te Anin suprug Luis Rodriguez koji je u nezaboravnoj atmosferi proslavio i svoj rođendan. 

Anin prijatelj Ivan Čumbelić opisao je Ane ovim riječima:


“U ona dobra stara vremena ova ćakula počela bi otprilike ovako: Njegđe daleko na pučini morskon stoji jedan zaboravjeni, začarani i čarobi otok, a na njegovomu najljepšemu dijelu, na samon pjeni od mora i na pogled borovitjeh škoja stoji kameni dvorac plavokose vile hrvacke, Ane Mljećke. Ko svaka dobra vila tako i Ane Mljećka u zlatnu mrježu svojega srca lovi plemenite jucke duše koje tuda naiđu i svakon daruje najljepše bisere iz svoje bogate riznice, da se njima okite i još ljepše sjaje. Ko i svaka vila, Ane Mljećka je besmrtna, a njena riznica neiscrpna."

Domjenak u krugu prijatelja

Domjenak u krugu prijatelja

Foto: ustupljena fotografija / -

Za kraj prenosimo poruku Američko-hrvatskog kongresa:


“U ime Američko Hrvatskog Kongresa i svih naših organizacija članica, čast nam je biti pokrovitelj pretpremijere dokumentarnog filma "Ane Mljećka", čestitamo našoj Ani! Zahvaljujemo na njezinoj neizmjernoj ljubavi i angažmanu u svim projektima vezanim za očuvanje kulturne baštine i promociju naše voljene domovine Hrvatske. 

Zahvaljujemo Aninoj obitelji, suprugu Luisu, kćeri Michelle i sinu Albertu na koje je Ane prenijela svu svoju ljubav prema Hrvatskoj, svi oni također sudjeluju u projektima i podrška su Ani u svemu što radi za dobrobit i promociju Hrvatske u svijetu. 

Ane naša, Američko-hrvatski kongres ponosan je na tebe i zahvaljuje ti što svoju poziciju u predsjedništvu, poziciju odnosa s javnošću briljantno obavljaš“.

Hrvatska televizija emitirat će film "Ane Mljećka" u nedjelju, 25. rujna 2022. godine, u 11:10 sati na svom Prvom programu (HRT-HTV1).


(Izvorni tekst: Nada Pritišanac Matulich)


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!