Glas Hrvatske

13:57 / 25.05.2019.

Autor: Branimir Njikoš

Nužna bliska suradnja domovine s iseljenom Hrvatskom

Zdunić je član Kanadsko-hrvatske gospodarske komore (Foto: screenshot croat.ca)

Zdunić je član Kanadsko-hrvatske gospodarske komore (Foto: screenshot croat.ca)

Foto: - / -

Irci i Židovi jasno su nam pokazali koliko je to važno, poručio je Ivan Zdunić, jedan od najbogatijih Hrvata u Kanadi koji se bavi građevinarstvom i poljoprivredom.

Vitalni sedamdesetosmogodišnjak Ivan Zdunić, Hrvat s kanadskom adresom, još uvijek radi jer voli biti koristan društvu i zajednici. S dugogodišnjim iskustvom u građevini i poljoprivredi, sa žaljenjem promatra društvene procese u svojoj domovini. 

Posvetiti se jačanju obrazovanja

Smatra kako su za uspjeh nužni znanje, zvanje i imanje. Zato je na konferenciji Iseljenički turizam koja je prošloga tjedna održana u Splitu pozvao vlasti da jačaju obrazovni sustav te se kritički osvrnuo na rasprodaju najvrjednijih poduzeća.

- Razočaran sam u mnoge hrvatske politike. Ne prodajete tvrtke poput banki, Ine i Plive! To su muzare od kojih dugoročno imate koristi. Kad smo kod mlijeka, i njega više uvozimo nego što proizvodimo. Pitam se proizvodimo li išta u količini koja nam je potrebna - kazao je Zdunić.

Kanada me učinila čovjekom

Za Hrvatsku smatra da se ne smije oslanjati samo na turizam, nego razvijati i druge gospodarske grane.

- Hrvati su među najboljim radnicima u svijetu, ali, nažalost, o tome se govori izvan zemlje. Kao skupina nismo dovoljno jaki. Židovi bar jedanput u životu moraju posjetiti Izrael, a irski su iseljenici dali veliki obol da Irska postane ono što je danas. Zato je nužna bliska suradnja domovine s iseljenom Hrvatskom - istaknuo je Zdunić. 

Kaže da je u Hrvatskoj rođen, no Kanada ga je učinila čovjekom. Jednako ih voli, ali i rado uspoređuje.

- Upravo završavam gradnju kuće na Ugljanu koja je trajala četiri godine, a u Kanadi ih godišnje izgradim dvjesto pedeset. Trebamo se zamisliti je li to do birokracije, edukacije ili nečega drugog - kazao je Zdunić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!