Glas Hrvatske

14:40 / 05.03.2022.

Autor: Yu Xi

Novo kinesko-hrvatsko prijateljstvo

Karolina s članovima  Hrvatske delegacije na svečanosti otvaranja ZOI

Karolina s članovima Hrvatske delegacije na svečanosti otvaranja ZOI

Foto: ustupljena fotografija / -

Svega nekoliko dana nakon svečanog otvaranja Zimskih olimpijskih igara 2022. u Pekingu, jedna kineska djevojka koja govori hrvatski jezik postala je hit na hrvatskim društvenim mrežama. Ime joj je Karolina, odnosno Wei Jiayi, i bila je volonterka, odnosno asistentica Hrvatske delegacije. 

Na početku našeg razgovora, Karolina, odnosno Wei Jiayi, pozdravila nas je na hrvatskom:

Karolina pozdravlja na hrvatskom jeziku

Veliko joj je iznenađenje bilo to što je njen pozdravni videozapis na hrvatskom jeziku dobio skoro 2 tisuće "lajkova" na profilu Hrvatskog nogometnog saveza. Još više joj je drago to što je to dokaz popularnosti ZOI-a u Hrvatskoj.


- Nisam mislila da ću dobiti toliko veliku pozornost iz Hrvatske, ali drago mi je zbog ovog zanimljivog i dragocjenog iskustva. Kao studentica hrvatskog jezika, velika mi je čast da sam, kroz izbor Organizacijskog odbora pekinškog ZOI-a, postala asistentica Hrvatske delegacije koja ima veliku tradiciju u zimskim sportovima. Ovom prilikom želim izraziti zahvalnost svim hrvatskim sportašima i članovima delegacije na njihovoj podršci i priznanju. Čast mi je da sam im svojim volonterskim radovima ostavila lijepe uspomene - rekla je Karolina.


Karolina je, kako se i sama predstavila, trenutno studentica 3. godine Pekinškog sportskog sveučilišta. Studij hrvatskog jezika u Kini je, do nedavno, postojao jedino na Pekinškom sveučilištu za strane studije. Zahvaljujući većim razmjenama i suradnji između Kine i Hrvatske u trgovini, kulturi, turizmu kao i u sportu, brojna sveučilišta u Kini posljednjih su godina pokrenula studij hrvatskog jezika, a Karolinino sveučilište je jedno od njih.


Skoro svi kineski studenti hrvatskog jezika ne samo tijekom studija, već i u životu, najmanje sto puta trebaju odgovoriti na isto pitanje: zašto je izabrao/la hrvatski jezik? Ni Karolina nije izuzetak.


- Već u srednjoj školi mi se svidjelo učenje stranih jezika, kao i sport i turizam. Nakon mature sam pri izboru sveučilišta vidjela da na ovom sveučilištu postoji studij hrvatskog jezika. O Hrvatskoj sam već ranije čula neke priče i baš me zanimalo kakav je jezik. Uz podršku roditelja, odlučila sam se za taj studij - izjavila je Karolina.

Na brzim vlaku

Na brzim vlaku

Foto: ustupljena fotografija / -

"Prevagnuo" uspjeh hrvatskih nogometaša u Rusiji 2018.


Zahvaljujući uspjesima hrvatskog nogometa i njenim nogometnim "zvijezdama", zadnjih godina je u Kini Hrvatska sve popularnija, a posebno mladim ljudima i sportskim obožavateljima ta zemlja više nije nepoznanica. Karolini su Luka Modrić i srebrno odličje 2018. iz Rusije doista bili privlačni.


- Znala sam da je Hrvatska vrlo lijepa zemlja s dugačkom obalom, ugodnom klimom i prekrasnim krajolikom, s razvijenim turizmom i sportskim djelatnostima, a nogomet i tenis su najveći sportovi u Hrvatskoj... Sjećam se Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji, kada je hrvatska reprezentacija s Lukom Modrićem kao kapetanom postala svjetski viceprvak i osvojila najbolji rezultat u povijesti, a baš od tog trenutka, ova zemlja koja se zove Hrvatska mi je ostala duboko "upisana" u umu - prisjetila se Karolina.


Nakon 3-godišnjeg studiranja, Karolina već mnogo bolje razumije Hrvatsku. Iako, na žalost, zbog pandemije koronavirusa još nije mogla doći u Hrvatsku kao stipendist ili polaznik ljetnog kampa. Ali, kako kaže, zahvaljujući studiju na fakultetu, mnogo više je saznala o povijesti, društvu, gospodarstvu i umjetnosti Hrvatske, a ne samo o nogometu.


- Hrvati su kreativan narod – kravata, penkala, padobran, sve ove stvari koje vidimo u svakodnevnom životu su izumi Hrvata. Hrvati su i romantični narod – lijepe obale, kave, drame, i Muzej prekinutih veza... a naravno tu je i jako teška hrvatska gramatika i sve ovo zajedno je oblikovalo Hrvatsku u mom srcu. Posebno na pekinškim Zimskim olimpijskim igrama, dobila sam priliku uživo komunicirati i družiti se s hrvatskom delegacijom, i prvi put "uživo" osjetiti njihov optimizam i veliki osjećaj nacionalnog ponosa. Zbog svega ovoga, još više sam zaljubljena u Hrvatsku - istaknula je.

Na skijaškoj stazi

Na skijaškoj stazi

Foto: ustupljena fotografija / -

Dragocjeno iskustvo


Kako je Karolina stalno govorila, iskustvo volonterke i asistentice Hrvatske delegacije na pekinškim ZOI-u joj je vrlo značajno. Još joj je važnije, kaže Karolina, da se prvi put srela s "toliko mnogo Hrvata".


- Zapravo ovo je prvi put da sam se srela s toliko Hrvata. Prvi dan, kada smo dočekali ekipu za skijaško trčanje me voditeljica delegacije pozvala da slobodno slušam njihov razgovor (kako bi vježbala slušanje). To mi je prvi put da sam imala takve okolnosti za učenje jezika i bila sam vrlo uzbuđena i sretna - rekla je.


Kao volonterka, odnosno asistentica delegacije, Karolina je stekla veliko povjerenje novih hrvatskih prijatelja.


- Najveći osjećaj mi je da su članovi hrvatske delegacije vrlo prijateljski i ljubazni i vrlo vjeruju u mene. Sjećam se jednom, kada smo čekali dizalo, jedan hrvatski igrač je mi rekao: "Ti si naša nada". Njegove riječi su me iznenadile i dirnule, a mnogo su mi značile kao volonterki - ponosno je rekla Karolina.

Na ispraćaju prije svečanosti zatvaranja

Na ispraćaju prije svečanosti zatvaranja

Foto: ustupljena fotografija / -

Prijateljstvo s Hrvatima


Tijekom cijelog volontiranja, Karolina je željela što više i što bolje hrvatskim prijateljima predstaviti Peking i Kinu te im omogućiti natjecanje bez poteškoća. 


- Osjetila sam njihovo prijateljstvo prema Kini, također ih vrlo zanimaju kineska povijest, kultura, tradicija itd. - rekla je Karolina.


Početak je Zimskih paraolimpijskih igara u Pekingu, a Karolina će nastaviti svoj rad kao asistentica Hrvatske delegacije. Rekla nam je kako vjeruje da će zahvaljujući dragocjenom iskustvu na ZOI-u sigurno još kvalitetnije raditi svoj posao i bolje služiti hrvatskim sportašima s invaliditetom.


Na kraju našeg razgovora, Karolina je na hrvatskom izrazila svoje dobre želje i lijepu dobrodošlicu novim hrvatskim prijateljima:

Karolinina dobrodošlica

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!