Glas Hrvatske

11:21 / 21.08.2022.

Autor:

Nogometašica koja ruši sve prerasude

Ana Maria Marković

Ana Maria Marković

Foto: Fenix Magazin / Fenix

Ona je Ana Maria Marković, 23-godišnja hrvatska nogometna reprezentativka koja živi u Švicarskoj i igra na mjestu napadačice u prvoj postavi jakog ženskog nogometnog kluba Grasshopper Club Zürich u švicarskoj Super ligi.

Odnedavno je Ana Maria Marković i ponosna vlasnica Večernjakove domovnice, a tu je nagradu osvojila glasovima čitatelja u 16. Večernjakovu izboru najpopularnijih hrvatskih iseljenika.


U Zürichu, gdje je rođena, položila je državnu maturu i razmišlja o nastavku studiranja, a u međuvremenu se bavi marketinškim poslom. Ljubav prema nogometu dogodila mi se zbog mlađe sestre Kristine koja jena nogometnom terenu zaigrala prije mene – otkriva Ana Maria, koja je za hrvatsku žensku reprezentaciju debitirala u listopadu 2021. u utakmici protiv Litve u Puli. Kaže da su njezini najveći aduti u nogometu brzina i probojnost na krilu, a svojoj momčadi najviše doprinosi pogocima i asistencijama. U Švicarskoj je postala pravi hit nakon što je u svom debiju za Grasshopper postigla četiri pogotka u Švicarskom kupu. Već ju je tada međunarodni tisak počeo nazivati “najljepšom nogometašicom svijeta”. No ona se time ne zanosi.

Na nogometnom terenu

Na nogometnom terenu

Foto: snimka/privatni album / snimka/privatni album

– Naravno, lijepo je to čuti, ali mi ne predstavlja ništa više od običnih napisa u medijima. Još je puno lijepih djevojaka u svijetu ženskog nogometa i zaslužile su epitet najljepše. Ljepota je u oku promatrača pa se ne može govoriti o najljepšoj – skromno govori Ana Maria, iako se mora priznati da je krasi nesvakidašnja ljepota jednako kao i ljubav prema Hrvatskoj, odakle joj potječe majka, i Bosni i Hercegovini odakle joj je otac.


– U Švicarskoj sam rođena i tu živim, ali u srcu osjećam gdje mi je pravi dom. To je moja Hrvatska – kaže Ana Maria.


U stranim medijima često ističe da navija za Hajduk, ali i otkriva tko je njezin najveći fan i podrška u svemu.


– Majka mi je najveći oslonac u životu – govori mlada djevojka čiji se dnevni ritam sastoji od odlaska na posao i treninga. Želja joj je ženski nogomet u Švicarskoj podignuti na veću razinu jer smatra da ljudi ne shvaćaju ženski nogomet ozbiljno, a on itekako može biti zanimljiv publici.


Izvor: Fenix Magazin/Marijana Dokoza

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!