Glas Hrvatske

18:00 / 31.12.2021.

Autor:

Nepoznat u Hrvatskoj, u Americi je ostavo dubok trag u glazbenoj industriji

Guy Mitchell (Albert George Crnić)

Guy Mitchell (Albert George Crnić)

Foto: snimka zaslona / -

Guy Mitchell pravog imena Albert George Crnić, bio je nekoć slavna američka glazbena zvijezda. Pjesma ovog Hrvata “Singing the Blues” deset tjedana bila najslušanija pjesma u Americi. Otac mu je rođen u Mrkoplju, a majka Mary (rođena Dobrotinić) rođena je u St. Louisu, dok su njezini roditelji rodom iz Bribira.

Guy Mitchell bio je jedna od vrlo poznatih pjevačkih zvijezda hrvatskog podrijetla u Americi, ali začudo, jako malo Hrvata, čak i u Americi, o njemu nešto zna. U hrvatskom se tisku malo o njemu pisalo, gotovo ništa. Ponegdje je spomenut, ali onako usput. Piše dijaspora.hr.


Čudno ime, zar ne! Ali to mu je samo umjetničko ime. Mitchellu je pravo ime Albert George Crnić. Otac mu Albert rođen je u mjestu Mrkopalj, Gorski kotar, i u mladim godinama došao je u Ameriku, u veliki grad Detroit, središte američke automobilske industrije. Majka mu Mary, rođena Dobrotinić, rođena je u St. Louisu, a njezini roditelji su iz Bribira. Albert junior rođen je u Detroitu 22. veljače 1927. godine.


Kada mu je bilo samo tri godine, roditelji i prijatelji zamijetili su da pjeva "kao slavuj" i oni su ga poticali na nastup u raznim obiteljskim i društvenim prigodama. Bio je još dječačić kada se obitelj Crnić (promijenili prezime u Cernick) preselila u Kaliforniju i tada se Albertu počelo otvarati carstvo snova. Već od 11. godine bio je zapažen od Warner Brothers kao zvijezda na pomolu i uzet pod njihovo okrilje. Pohađao je školu i pjevao na radiju. Završivši Mission High School u San Franciscu, nastupao je s raznim skupinama, ali i radio kao sedlar, služio dvije godine u američkoj mornarici i čekao svoj trenutak.


Premda je u Kaliforniji postao profesionalni pjevač, njegova se zvijezda naglo uzdigla tek kada je dospio u New York i bio pozvan (1949.) na tad poznati Arthur Godfrey’s Talent Scouts radio show. U tom gradu zapazio ga je poznati američki glazbenik Mitch Miller i pozvao da pjeva za famozni Columbia Records. Tu je dobio novo ime, Guy Mitchell. Kažu da mu je novo ime dao upravo njegov pokrovitelj Miller.


Pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća Mitchell je snimio za Columbia Records blizu 40 "hitova". On je bio "pre-rock pop" pjevač, a dosta mu pjesama ima “rock beat”. Neke od njegovih najpopularnijih pjesama su “My Heart Cries for You”, “Heartaches by the Number” i “Singing the Blues”, koja je 1956. godine deset tjedana bila najslušanija pjesma u Americi. Mitchell je, uz pjevanje, bio i glumac te je nastupio u nekoliko filmova i 1957. imao svoj TV show.


Mitchell je uistinu bio važan djelić američkog umjetničkog i zabavnog života i društva. Osim užeg obiteljskog kruga, s Hrvatima u Americi nije se puno družio, ali je ipak za vrijeme Domovinskog rata bio voljan nastupiti među Hrvatima u Americi. Nažalost, to se nije ostvarilo, najviše zbog "šegrta" oko njega.


Guy Mitchell, odnosno Albert Crnić, preminuo je u Las Vegasu 1. srpnja 1999. od komplikacija povodom operacije raka. Bio je to još jedan talent koji je Amerika dobila iz Hrvatske. I ne znamo koliko je hrvatskih talenata obogatilo svijet!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!