Glas Hrvatske

16:00 / 28.12.2021.

Autor:

Mladen Juran priprema film "Pred zidom: priča o Maxu Vanki"

Mladen Juran, Max Vanka, John Malkovich

Mladen Juran, Max Vanka, John Malkovich

Foto: Snimka zaslona/kolaž / -

U pripremi je snimanje filma Mladena Jurana "Pred zidom: priča o Maxu Vanki", a govori o profesoru zagrebačke Likovne akademije Maximilijanu Vanki  koji živi u egzilu kao hrvatski slikar u bijedi u New Yorku 1937., jer odbija živjeti na teret mlade i voljene supruge, emancipirane Margaret,. iz bogate obitelji 

Radi se o filmu o stvaranju "najvećeih fresaka Sjeverne Amerike", s apelom i memorijom ljudske svijesti i savjesti o emigracijama, sukobima i katastrofama - osebujnog hrvatskog slikara Maximilijana Vanke u Pittsburghu (glumi ga Sven Medvešek) i njegovog životnog pobratima- karizmatskog američkog publiciste slovenskog podrijetla Louisa Adamiča (glumi ga John Malkovich), kontraverzne američke ikone socijalnog romantizma (uz utjecaj Freuda, Dostojevskog i Nietzschea), intimusa predsjednika Roosevelta, književnika Dreisera, Sinclaira, Dos Passosa - složenog kozmopolitskog autora popularnih američkih romana koji i danas uvelike intrigiraju američke medije s pričom o Duhu i slikaru Vanki kao izvanbračnom sinu princa Rudolfa.  


Juranov film "Pred zidom: priča o Maxu Vanki" govori o profesoru zagrebačke Likovne akademije Maximilijanu Vanki (48), koji živi u egzilu kao hrvatski slikar u bijedi u New Yorku 1937., jer odbija živjeti na teret mlade i voljene supruge, emancipirane Margaret (32), iz bogate obitelji centralne ličnosti medicine Amerike dr. De Witt Stettena (57), vlasnika Kliničkog centra. Ovo je film o performanceu koji se dogodio "malom", jednostavnom, ranjivom čovjeku umjetniku, koji je u ekstremnom trenutku egzila tražio slamku spasa u kanalizaciji od ishlapljele ljubavi i, koja se pretvara u sukob o skrbi o odnarođenoj kćerkici Peggy (6), a dobio Titanic - s time da ga je podmorska santa leda udarila na samom početku. Vitak muškarac nježne zlatno-smeđe brade Van Dyke, prorijeđene smeđe kose i blagih sivo-plavih očiju, koje su slabo osvjetljavale i oživljavale mršavo, glatko lice. Semitski naizgled i neobično zgodan, što sugerira da je otprilike tako Isus mogao izgledati u četrdesetim. U Bruxellesu, Maxovi kolege studenti umjetnosti nadjenuli su ga nadimkom Inri, prema "INRI", natpisu na križu. Vrsta mistika koji se graciozno vrti između intelektualnog agnosticizma i duboke seljačke vjere u Boga, Djevicu i sve svece i anđele na Nebu. Govori izvrsno njemački, francuski i hrvatski, slomljeni engleski, mađarski, talijanski i slovenski, a očito je da više nego ležerno luta u nekoliko područja znanja i špekulacija: filozofije, psihologije, etike, povijesti (posebno povijesti umjetnosti) , sociologije, botanike, ptica, metafizike, komparativnih religija.


Maksimilijan Vanka rođen je u Zagreb, 11. svibnja 1889. , a umro u  Vallorti u Meksiku, 2. veljače 1963. Hrvatski je slikar i kipar. Slikarstvo je studirao u Zagrebu i Bruxellesu, a predavao je na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu do 1934., kada odlazi u SAD. U Hrvatskoj je slikao folklorne i religiozne motive, te krajolike i portrete, a naglašavao je i socijalne sadržaje. Posebno se ističu njegovi akvareli zagrebačke okolice i Korčule. U Americi se bavio i sklupturom. U hrvatskoj crkvi u Pittsburghu naslikao je iznimno uspjele freske. Izlagao je u Zagrebu, Pittsburgu i New Yorku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!