Glas Hrvatske

11:28 / 25.09.2019.

Autor: Klara Špančić

Mlada glumica- Hrvatica iz Mainza

Isječak iz filma ''Die Treppe''. (Foto: screenshot/ YouTube)

Isječak iz filma ''Die Treppe''. (Foto: screenshot/ YouTube)

Foto: - / Youtube

Hrvatica iz Mainza, Anna-Maria Galić, ima tek 17 godina i već ostvarenu ulogu glavne glumice u kratkometražnom filmu ''Die Treppe'' (Stepenice) koji je nedavno premijerno izveden u njemačkoj Saveznoj državi Rheinland-Pfalz.

Iako ima tek 17 godina i prvi put je stala pred filmsku kameru, Hrvatica iz Mainza, Anna-Maria Galić glumom je impresionirala redatelja kratkometražnog filma te joj je pripala glavna uloga protagonistice Emme, djevojčice koju je seksualno zlostavljao otac. 

Poznati njemački pisac kriminalističkih priča i romana Ralf Kramp napisao je početak priče prema vlastitoj ideji, a učenici koji su sudjelovali na natječaju trebali su napisati zaplet i kraj radnje. To je uspješno pošlo za rukom sedamnaestogodišnjoj Hanni Peters, autorici scenarija prema kojem je snimljen film, i dobitnici nagrade ''Tatort Eifel – Junior Award 2019'' za najbolji scenarij kratkometražnog filma za mlade u kategoriji od 14 do 20 godina.

Mlada glumica Anna-Maria Galić odlično je prenijela bolne emocije koje proživljava lik Emme u filmu. (Foto: screenshot/ YouTube)

Mlada glumica Anna-Maria Galić odlično je prenijela bolne emocije koje proživljava lik Emme u filmu. (Foto: screenshot/ YouTube)

Foto: - / Youtube

Mlada Hannah Peters glavnog lika, djevojčicu Emmu, vratila je u prošlost. Radnja se događa prije osam godina, u vrijeme kada ju je seksualno zlostavljao otac. Autorica opisuje Emmine osjećaje, suočava je s traumatičnim iskustvom i ponovno susreće s njezinim silovateljem.

Emma od nasilnog oca i svoje vlastite sudbine pokušava spasiti mlađu sestru Beki. Priča je puna nasilja, zastrašujuća, a Anna-Maria je teške trenutke iz scenarija odlično prenijela publici. 

– Bilo mi je teško jer, srećom, nikad takvo nasilje i zlostavljanje nisam niti vidjela, kamoli doživjela. Kad sam prošla audiciju i dobila glavnu ulogu, bila sam ponosna, ali nesigurna. Nisam bila sigurna hoću li to moći dobro odraditi. Moja majka se zbog tematike filma malo premišljala. Nije odmah bila za to da pristanem. Otac je bio ponosan što su baš mene izabrali za glavnu glumicu,  rekao mi je neka ne propustim tu priliku. I sama sam smatrala da je to tema o kojoj se mora govoriti kako bi zlostavljana djeca imala veću hrabrost progovoriti o zlostavljanju, te sam prihvatila tu ulogu – ispričala je Anna-Maria, koja se od ranog djetinjstva bavi glazbom. Pjeva i svira gitaru te animira nedjeljne mise Hrvatske katoličke zajednice Mainz. Dodaje, kako joj se i gluma jako svidjela. 

(Foto: screenshot/ YouTube)

(Foto: screenshot/ YouTube)

Foto: - / Youtube

– Težak je to posao, ne bi čovjek na prvu rekao, ali doista jest. Međutim, sviđa mi se. Ne isključujem mogućnost da krenem tim putem – rekla je Anna-Maria Galić.

Mlade glumce na snimanju je promatrao i savjetovao trener za glumce Manfred Schwabe, a na snimanju je bio i Günter Bertram iz Državnog centra za medije i komunikaciju Rheinland-Pfalz.

Nagradu ''Junior Award'' dodjeljuje Uprava okruga Vulkaneifel, uz potporu Ministarstva obrazovanja Rheinland-Pfalz i Nacionalnog centra za medije i komunikaciju. Projekt podržavaju i Stiftung Medienkompetenz Forum Südwest, televizija SWR te mnogi drugi partneri.

(Izvor: Fenix Magazin)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!