Glas Hrvatske

13:15 / 22.02.2022.

Autor: Slavica Štefić

"Metron" posmrtno Antoniju Sammartinu

Antonio Sammartino

Antonio Sammartino

Foto: snimka zaslona / -

Kulturna nagrada Hrvatskoga centra »Metron« za 2021.  posmrtno se dodjeljuje Antoniju Sammartinu, hrvatskom aktivistu iz moliškohrvatske zajednice u južnoj Italiji.

Smrću Antonija Sammartina moliškohrvatska zajednica u Italiji izgubila je svoga pokretača u najraznovrsnijim hrvatskim kulturnim, književnim i društvenopolitičkim poslovima. Gradišćanski Hrvati su njegovim odlaskom izgubili uvjerljivoga partnera u mnogim zajedničkim projektima, suborca za manjinska prava, a prije svega i prijatelja, koji je znatno ojačao vezu među Hrvatima u Beču i Gradišću, a koji je neprestano gradio i širio most koji je povezao moliške s gradišćanske Hrvate.


Bio je istaknut unutar male hrvatske zajednice u južnoj Italiji. Njegovom se velikomu angažmanu i upornosti može zahvaliti da je spoznaju o postojanju i djelovanju moliškohrvatske zajednice širio izvan talijanskih granica, i da su konačno — uz znatnu potporu i zastupnika Hrvatskoga centra i članstva Hrvatskoga kulturnoga društva u FUEN-u i Moližani nedavno postali njegovi članovi, dijelom velike obitelji nacionalnih i etničkih manjina diljem Europe.


Antonio Sammartino utemeljitelj je "Zaklade Agostina Piccoli", u spomen tragično stradale supruge i slavistice Agostine Piccoli. U okviru Zaklade je, on sam i uz pripomoć prijatelja, Gabriele Blažete i supruge Vesne Ljubić Sammartino ostvario puno ideja, projekata i programa. Sve to je činio s ciljem očuvanja hrvatske riječi unutar ove male hrvatske zajednice, ujedno šireći znanje i svijest o njoj Italiji, ali i u Hrvatskoj, Austriji i drugim zemljama. Uspio je, da se znanstveni svijet, prije svega i jezikoslovci i etnolozi bave moliškim Hrvatima. To je pridonijelo jačanju njihova položaja u domicilnoj regiji Campobasso, ali i u cijeloj Italiji. Njegov stalni i nepopustljivi angažman mogao bi i posmrtno biti uspješan, budu li uz pomoć Republike Hrvatske moliški Hrvati dobili poseban status u Italiji i konačno bili priznati kao nacionalna, a ne samo kao “stara” jezična manjina, kao do sada.


Stalna veza Antonija Sammartina s gradišćanskim Hrvatima očitovala se u suradnji s Hrvatskim centrom u Beču i s folklornim ansamblom Kolo-Slavuj, stoji u priopćenju jednoglasne odluke stručnohg žirija za dodjelu nagrade Metron. Uz brojne zajedničke priredbe u Beču, ali i u KUGI u Velikom Borištofu, na kojima je predstavio rječnik, kuharicu, knjigu o povijesti i doseljenju moliških Hrvata iz stare u novu domovinu. Sammartino je ‘kumovao’ uspostavljanju veze s mladom moliškohrvatskom glazbenim sastavom KroaTarantata iz Mundimitra, koja svoj drugi dom pronašla u Hrvatskom centru u Beču. U međuvremenu su, unatoč mladosti, postali tradicionalni izvođači na Hrvatskom balu u Beču. 


Hrvatski centar u suradnji s FUEN-om, Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, ali prije svega aktivistima iz Mundimitra najavljuje dodjelu ove nagrade pred ljeto ili u ranu jesen. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!