Glas Hrvatske

10:53 / 19.02.2022.

Autor: Snježana Herek

Martinu Živkoviću uručen Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića

Winkler, Živković i Glunčić na dodjeli odličja

Winkler, Živković i Glunčić na dodjeli odličja

Foto: Snježana Herek / GLAS HRVATSKE

Hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić uručio je u utorak 15. veljače u Veleposlanstvu RH u Beču mag. Martinu Živkoviću (67), dugogodišnjem direktoru dvojezične gimnazije u Borti u austrijskom Gradišću, visoko hrvatsko državno odličje “Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića”.


Odlikovanje je Živkoviću dodijeljeno prema odluci bivše predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović za njegov “izniman doprinos i zasluge u očuvanju hrvatskog jezika, kulture i identiteta gradišćanskih Hrvata u Republici Austriji”.


U prigodnom uvodnom obraćanju veleposlanik Glunčić je istaknuo je kako je odličje dodijeljeno mag. Živkoviću “došlo u prave ruke, osobi koja zrači hrvatskim rodoljubljem, kao i veliki pozitivac i hrvatski književnik i humanist, otac hrvatske književnosti Marko Marulić, kojem su Hrvati bili glavni predstavnici borbe protiv Osmanlija”. 


Glunčić je zahvalio Živkoviću na svemu što je napravio za očuvanje hrvatskog jezika, kulture i identiteta u višejezičnom austrijskom prostoru. 


Laudacio su držali dr. Stanko Horvat, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću i jedan od dvoje predstavnika gradišćanskih Hrvata u Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske, te mag. Christine Gyöngyös, bivša direktorica dvojezične gimnazije u Borti. Oboje laudatora su se osvrnuli na Živkovićev životni put, osobni i profesionalni, te njegovo čvrsto opredjeljenje za borbu za hrvatski jezik. U tom osvrtu istaknuto je kako je Živković, slavist i filolog iz Stinjaka u južnom Gradišću 28 godina do njegovog umirovljenja 2020. godine bio iznimno uspješan direktor dvojezične gimnazije u Borti, gdje se svi predmeti od 1992. godine, kada je gimnazija otvorena, podučavaju dvojezično tj. na hrvatsko-njemačkom i mađarsko-njemačkom jeziku. 


- Živković je uložio veliki napor za oživotvorenje prve škole nove vrste. Gradišćanski Hrvati su morali dugo godina čekati na to što su koruški Slovenci kao austrijska autohtona manjina već dobili 1955. godine - podsjetili su laudatori. 


Dr. Horvat je ispričao kako je s Živkovićem, dok je bio na studiju u Zagrebu, u zagrebačkom Studentskom centru 1992. godine, na početku međunarodnog priznanja samostalnosti Republike Hrvatske organizirao predavanje upravo o nakani utemeljenja Dvojezične gimnazije u Borti u Gradišću s nastavom na hrvatskom i njemačkom jezikom, što se je te godine doista i dogodilo. Dakle i Republika Hrvatska i Gimnazija u Borti ove godine obilježavaju 30. godišnjicu postojanja. Naravno, s prvim direktorom mag. Živkovićem.


- Direktor Živković bio je pun ponosa i entuzijazma, jer je vodio zaista jedinstvenu školu - rekla je laudatorica Gyöngyös. 


Na svečanoj dodjeli odličja pročitana je i čestitka zemaljskog poglavara austrijske pokrajine Gradišće Hans-Petera Doskozila koji je također bio jedan od Živkovićevih učenika. “Ne mogu ne ponositi se tobom. Možeš biti ponosan na dodijeljeno ti visoko odličje, koje si zaslužio kao direktor dvojezične gimnazije i privatna osoba za sav trud i napore koji si uložio za gradišćanske Hrvate u očuvanju hrvatskog jezika”, poručio je Doskozil, koji se je ispričao što nije mogao biti nazočan. 


U njegovo ime i uime pokrajine Gradišće skupu je bila nazočna pokrajinska savjetnica mag. Daniela Winkler


- Hvala na visokom odličju koje mi je dodijelila bivša hrvatska predsjednica i svima ostalima koji su me predložili ili se založili da ga dobijem - rekao je Živković, kojeg nazivaju “pionirom dvojezičnosti”. 


- Jako sam zahvalan da sam upravo ja dobio šansu za taj posao direktora gimnazije. Na početku je bilo jako teško. Ali, najvažnije je da smo uspjeli i da su iz naše škole izašle generacije učenika sa solidnim znanjem hrvatskog jezika. Na ponos gradišćanskim Hrvatima, Gradišću i cijeloj Austriji - istaknuo je dobitnik odličja u nazočnosti gradišćanskih i ostalih Hrvata okupljenih u Veleposlanstvu RH u Beču. Među njima bila je i Živkovićeva najuža obitelj, supruga, kćerka i sestra i dvoje unučadi Lorenz i Simon Palatin, koji su svojim recitiranjem odnosno pjesmom “Hrvat mi je otac” i “Zdravi bili naši dragi gosti” ne samo svome djedu Martinu Živkoviću nego i drugima u dvorani izmamili suze na oči. Publika u hrvatskom veleposlanstvu u Beču

Publika u hrvatskom veleposlanstvu u Beču

Foto: Snježana Herek / GLAS HRVATSKE

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!