Glas Hrvatske

14:10 / 10.07.2022.

Autor: Yu Xi

Martin Štokić osvojio međunarodno priznanje 35awardsa fotografijama iz Kine

35awards.

35awards.

Foto: Naslovnica / snimka zaslona

35awards je velika međunarodna nagrada koju su 2015. godine osnovali članovi profesionalne foto zajednice 35photo.pro. Na prvoj dodjeli sudjelovalo je 36 fotografa iz 110 zemalja. Na 6. je sudjelovalo preko 123 tisuće fotografa iz 173 zemlje. Na natječaj je pristiglo više od 444 tisuće fotografija. Na nedavnoj dodjeli prošlogodišnje nagrade, među osvajačima priznanja bio je i hrvatski fotograf Martin Štokić. Možda ovo nije prvi put da Hrvat osvaja tu nagradu, ali sigurno ju je malo njih osvojilo fotografijama -- iz Kine.


Martin Štokić, fotograf iz Rijeke, koji mnogo godina živi u kineskom gradu Chongqingu, s velikim ponosom predstavio nam je 35awards: - 35awards je neovisno natjecanje koje ne organiziraju fotografske robne marke, stoga je meni osobno bitna ta komponenta prema kojoj je to natjecanje inspirirano i podržano u zajednici. Ljudi rijetko imaju priliku razumjeti umjetnost fotografije jer nije dovoljno predstavljena u glavnim medijima, stoga možda kroz moć brojeva možemo reći da sam unutar vodećih 3% od 124 000 fotografa koje su se natjecali ili vodećih 3% od 470 000 fotografija prijavljenih na natjecanje.


Zanimljivo je kako je, s obzirom da je Martin osvojio nagradu fotografijama iz Kine, pored njegova imena i mala kineska zastava, što ga podsjeća na ranije osvajanje druge međunarodne nagrade u fotografiji: - Natječem se pod kineskom zastavom zato jer mi je Kina omogućila stvaranje opusa koji trenutačno imam. Nažalost, čak i kada smo kao studenti osvojili dva svjetska prvenstva u fotografiji 2008./2009. Republika Hrvatska to nije prepoznala kao nešto bitno, stoga je natjecanje pod zastavom Kine, koja mi je dom trenutačno, svojevrsna zahvala na potpori koja mi je pružena otkako sam doselio u Kinu.


Fotografija kojom je Martin osvojio nagradu

Fotografija kojom je Martin osvojio nagradu

Foto: Yu Xi / HRT

Jednu fotografiju kojom je Martin osvojio nagradu slikao je dronom iznad budističkog hrama: - Fotografije koje su najbolje kotirale pripadaju u tri kategorije ulične fotografije te fotografije urbane arhitekture i slike dronom. Krov koji spominjemo je zapravo hram unutar parka nadomak mojeg doma u Chongqingu i dio je opusa fotografija iz zraka. Ulična fotografija napravljena je u  regiji Yushuu, budističkom hramu gdje sam bio pozvan kako bi fotografirao ceremoniju. Urbana fotografija zgrade Raffles Citya u Chongqingu je fotografija urbane arhitekture.


Martin je iz Hrvatske, a prije preseljenja u Kinu je radio na turističkom kruzeru i zahvaljujući radnom iskustvu, imao je mogućnost mnogo putovati, gledati i osjetiti različite prirodne ljepote i kulturnu baštinu: - Istina, obišao sam mnogo svijeta, ali mnogo je još ostalo za istražiti. Kažu da je putovanje jedna stvar na koju trošimo novac ali nas uzvrat obogaćuje. Ja sam imao tu privilegiju proputovati svijet i obogatiti se kroz svoj rad, te sva ta različita iskustva promatranja svijeta pretočiti u moj rad u Kini.Fotografija kojom je martin osvojio nagradu

Fotografija kojom je martin osvojio nagradu

Foto: Yu Xi / HRT

Kako je rekao, kroz kameru bolje zna kako izraziti svoje emocije i drugima objasniti svoje osjećaje: - Svatko od nas je protkan iskustvima, mislima, ožiljcima života. Meni je kamera oduvijek bila proxy ili posrednik između mene i svijeta. Nisam oduvijek bio otvoren i komunikativan pa čak i danas, ponekad zazirem od komunikacije (mnoge će ovo nasmijati ali je zapravo istina). Kamerom sam uvijek mogao prenijeti priču i pokazati kako vidim svijet i ljude oko sebe.


Martin često objavljuje najnovije fotografije na društvenim mrežama poput Facebooka, Instagrama itd., kako bi i prijatelj i rođaci u Hrvatskoj mogli vidjeti njegov život i najnovije fotografije iz Kine: - Oni koji mi ostave komentar kažu da im dočaravam svijet koji je inače nevidljiv ljudima koji nisu tu. Pokazujem život i svu ljepotu Kine kroz njenu duboku kulturu i raznovrsnost.


Kao fotograf, Martin mnogo putuje po Kini, a njegova sljedeća postaja je još zanimljivija - Xinjiang. Ta ujgurska regija Kine zbog njene drugačije kulture i prirodne ljepote privlači posebnu pozornost, pa tako i Martin mnogo očekuje od tog putovanja: - Da, uskoro idemo u Xinjiang, u srpnju. Iznimno sam uzbuđen oko tog putovanja. Ne znam točno što očekivati. Vidio sam mnogo fotografija iz te regije. Ali iskreno, moram se malo primiriti i očistiti um od očekivanja kako bih mogao ići i iskusiti regiju onakvom kakva me zapravo dočeka. Mislim ako si pretrpam um slikama drugih mogu samo napraviti kopije, a ovako ćemo pokušati napraviti zapis koji će biti baziran na trenutku kada iskusim mirise, okuse, zvukove i sve druge podražaje koji će me dočekati kada stupim nogom tamo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!