Glas Hrvatske

10:44 / 20.06.2021.

Autor:

Marko Brajović - arhitekt budućnosti

default error photo

Živjeti s prirodom u prirodi u budućnosti, a tome prilagoditi arhitekturu je ono što privlači uspješnog hrvatskog arhitekta Marka Brajovića, koji je rodnu rovinjsku adresu zamijenio onom u Sao Paulu u Brazilu.

U jeku pandemije prošle godine Marko Brajović s obitelji zatekao se u vikendici u Atlantskoj šumi, u izolaciji. Ne, to nije bio peh, to je bilo ono čemu i inače teži. Arhitekt s karijerom u Sao Paulu u brazilskoj šumi vratio se prirodnom životu, ali i promišljanju kako će izgledati bliska budućnost.  

Marko Brajović odrastao je u Rovinju, a cijenjeni je arhitekt u Brazilu. S obitelji inače živi u užurbanom gradu Sao Paulu, a svako ljeto dolaze u Rovinj, pa se nadaju da će tako biti i ovoga ljeta.


Njegovo uspješni put krenuo je od rodnoga grada gdje je završio srednju školu. Već je tada znao što želi. Preselio se u Veneciju gdje je na tamošnjem sveučilištu studirao je Arhitekturu i dizajn. Nakon diplomiranja odlazi na postdiplomske studije u Barcelonu - Digital Arts (IUA Catalunya) i Genetic Architecture (ESARQ) i započinje  profesionalnu karijeru.


On je futurist koji spaja tradicionalno i moderno. Po završetku magisterija, otvorio je svoj prvi atelje gdje se isključivo bavio projektima vezanim za digitalnu arhitekturu i izvedbenu umjetnost. No, 2002. dogodila mu se velika prekretnica, što u profesionalnom, što u osobnom životu. Dobio je poziv od dizajnerice Ralph Laurena koja ga je zamolila da joj projektira i izgradi kuću od bambusa u Kostariki.

Marko Brajović je autor i drugih atraktivnih kuća uklopljenih u okoliš. Postavio je i najveću svjetsku izložbu o Davidu Bowieju te je dobitnik zlatne medalje na World Architecture Festivalu u Singapuru. Kuće u šumama koje je projektirao obožavaju književnici i rock-zvijezde, u jednoj su, primjerice, odsjedali The Stooges.

Ljubav prema digitalnoj i bioodrživoj arhitekturi razlog je zašto je proputovao gotovo pola svijeta i sreću pronašao u prašumama Brazila. Njegov je studio Atelijer Marko Brajović poznat kao jedan od najeksperimentalnijih u Brazilu. Autor je i mnogih interijera konceptualnih trgovina obućom Campers u svijetu, izloga butika Hermes, scenografija raznih izložaba, a radio je još mnogo toga.

Jedan od najzanimljivijih primjera spajanja modernog i tradicionalnog te jedan od projekata kojim se Marko izuzetno ponosi je i Monkey House, drvena vertikalna kućica smještena u srcu Atlantske šume koja se prostire od Rio de Janeira do Sao Paola.

Na ovogodišnjoj 17. Međunarodna izložbi suvremene likovne umjetnosti, Venecijanskom bijenalu nastupa u sklopu projekta Mirante do Madadá, što je dio projekta "Amfibija: Život između vode i zemlje u Amazoniji", njegova Ateljea. Projekt predstavlja u Središnjem paviljonu (Giardini) od 22. svibnja do 21. studenoga ove godine. Instalacija je zamišljena je kao odgovor na temu "Kako ćemo živjeti zajedno?" 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!