Glas Hrvatske

08:00 / 31.07.2021.

Autor: David Rey

Marcos Pejacsevich: gledajte u budućnost

Predstavljanje knjige "Memoari Starog i Novog svijeta"

Predstavljanje knjige "Memoari Starog i Novog svijeta"

Foto: snimka zaslona / youtube

Grof Marcos Pejacsevich predstavio je u Zagrebu hrvatsku verziju svoje knjige, pod naslovom Memoari Starog i Novog svijeta.

- Ideja o pisanju moje knjige rodila se iz činjenice što svojim unucima želim ostaviti naslijeđe, da znaju porijeklo obitelji, odakle potječe. To je bila osnovna zamisao pisanja mojih memoara.

Izvorno ime knjige je “Oid mortales” (Čujte smrtnici). Zašto Oid Mortales? Jer su me 1976. godine optužili za nepoštivanje argentinske himne. Prve kitice argentinske himne upravo su Oid Mortales i zato sam stavio taj naslov. To je vrlo zanimljiva priča. Više nego zanimljivo, zastrašujuće, jer izgleda kao Kafkina priča.

Napuštajući prijem na kojem se slavilo 200 godina neovisnosti Sjedinjenih Država, zaustavili su me pored jednog hotela u Buenos Airesu. Pozvali su me unutra i rekli mi da nisam poštovao himnu, a nisam ni znao da se svirala. Pitali su me za dokumente. Kad su vidjeli Jugoslaven, rekli su komunist, a kad su vidjeli prezime, rekli su Židov. Židov komunist i naturalizirani Argentinac. I strpali su me u tamnicu.

I tako započinje knjiga kad sam se našao s odvjetnikom koji me branio i koji je želio znati tko sam, jer su me svi tražili za apsolutno nevjerojatnu priču. To je knjiga za koju oni koji su je pročitali kažu da je zadivljujuća - ističe Marcos Pejacsevich.


Knjiga izvorno ima 64 poglavlja, svako od njih je druga priča.


- I tako navodim kako je bilo moje djetinjstvo, kako sam se školovalo, kakav je bio moj dolazak u Argentinu, kakav je bio moj prvi posao, što je bio moj prvi posao. Sve su to nevjerojatne priče. Sve su to priče koje su mi se dogodile, a potekle su iz moje duše da bih ih mogao ispričati. Hvala Bogu, imam dobro pamćenje što mi je omogućilo da se u potpunosti prisjetim prošlosti.

Knjiga ima 64 poglavlja, 64 priče koje nemaju veze jednu s drugom. Ovo su 64 posebne priče o stvarima koje su mi se dogodile u ovih dugih 80 godina koje sam proživio. Živio sam blizu smrti, živio sam blizu raznih problema koje sam imao. To su priče koje u osnovi govore o mom radu, o problemima s kojima sam se suočavao u različitim poslovima koje sam imao. Također o promjenama argentinske politike.

Na kraju svoje knjige dajem poseban komentar da u životu morate voljeti i gledati u budućnost. Život bez ljubavi i projekcije je beskoristan.

I tako, nakon navršenih 80 godina imam novi projekt, a to je predstavljanje hrvatsku tvrtku za prodaju svojih bačava u Republici Argentini. To mi daje ogromnu želju za životom, ogromnu želju da nastavim raditi, ne samo za mene, već za svoju djecu i prije svega za svoje drage unuke. Gledajte uvijek u budućnost jer to će vam dati zdravlje, život i ljubav - poručuje Marcos Pejacsevich.


Marcos Pejacsevich u Zagrebu

Marcos Pejacsevich u Zagrebu

Foto: David Rey / HRT/GH

U Zagrebu je predstavljena hrvatska verzija njegove knjige pod naslovom Memoari iz Starog i Novog svijeta.


- Knjigu je na hrvatski preveo dr. Matija Jerković, kojeg sam slučajno upoznao u Buenos Airesu. Ponudio se prevesti knjigu sa španjolskog na hrvatski jezik, za što je dobio sredstva od hrvatske vlade, te je knjigu preveo na hrvatski. Nakon što je prevedena, predstavio ju je različitim izdavačima. Bila im je izuzetno zanimljivo i knjiga je tiskana.

A 28. srpnja po prvi put u Hrvatskoj, knjiga je predstavljena u Zagrebu pod naslovom Memoari iz Starog i Novog svijeta, vjeran prijevod izvorne knjige, koju sam napisao u Argentini, a završio do kraja 2020. godine. Nadajmo se da će sutra biti prevedena i na njemački i engleski.

To je u načelu namjera - naglašava hrvatski grof.


Marcos Pejacsevich rođen je u jednoj od najznačajnijih plemićkih obitelji u Hrvatskoj. Kad je bio vrlo mlad, njegova je obitelj otišla živjeti u Argentinu.


- U Argentini je moj otac ostavio sve što je bilo plemstvo i sve što je bila Hrvatska, jer nikada nije prihvatio biti Jugoslaven, niti išta što se nalikovalo komunizmu. To je bio razlog zašto je naše obrazovanje bilo obrazovanje u Argentini, na kontinentu na kojem aristokracija nije poznata, jer aristokracija ne postoji u Argentini.

1996. godine, kada je u Hrvatskoj donesen zakon o povratku, ova se zemlja promijenila na izuzetan način, na bolje. I svaki put kad dolazim, vidim rastuću zemlju, zemlju koja se razvija i koja također počinje tražiti korijene hrvatske zemlje.

Toliko da sam, primjerice, needavno bio s unucima u Slavoniji, u Našicama, mjestu gdje sam rođen. Bili su impresionirani poštovanjem koje ljudi imaju prema obitelji. Najviše me se dojmila misa u našičkoj crkvi na kojoj je svećenik održao propovijed na njemačkom, jeziku koji savladavam jer sam s majkom govorio na njemačkom. Najmanje je 8 puta rekao hvala obitelji Pejašević. Bio sam impresioniran. Obitelj je zacijelo učinila nešto da nam franjevački svećenik zahvali 8 puta - ističe grof Pejacsevich.


David Rey i Marcos Pejacsevich

David Rey i Marcos Pejacsevich

Foto: David Rey / HRT/GH

Marcos Pejacsevich proglašen je počasnim građaninom grada Našica.


- 1996. godine započeli smo postupak povrata oduzete imovine. Mogao bih reći da je obitelji gotovo sve vraćeno. Vraćene su šume, 2 dvorca, kao i jezera koja su pripadala obitelji. Park koji okružuje dvorac nije vraćen, jer je zakon predviđao da se ono što se ne može dati u prirodi daje u obveznicama, primili smo neke obveznice kao naknadu za park. To je bila šteta, jer da je taj dvorac vraćen s parkom, napravio bih na primjer resort hotel u Našicama. Pa, godine su prolazile. Bila su 2 dvorca, jedan sam poklonio gradu Našicama, drugi je prodan za male novce.

I s velikim emocijama vidio sam kako potpuno obnavljaju dvorac i da će manje-više biti dovršem do kraja sljedeće godine, baš kakav je bio na dan kada je izgrađen. Što me jako veseli kad znam da će dvorac u kojem sam rođen opet biti onaj iz1840. godine - zaključuje grof Marcos Pejacsevich.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!