Glas Hrvatske

08:08 / 03.06.2022.

Autor: Maja Raguž

Maratonac Vlado Starešinić optrčao ekvator četiri puta

Vlado Starešinić na Antarctic Ice Marathonu

Vlado Starešinić na Antarctic Ice Marathonu

Foto: snimka zaslona / facebook

Njegova formula je jednostavna - voli trčati i voli putovati. U svojih 56 godina bavljenja trčanjem Vlado Starešinić je osvojio 235 pehara i okitio se s 537 medalja. Trčao je na svim kontinentima, a ponosno ističe da je trčao i one maratone koji ne trči veliki broj natjecatelja poput onih na zemljinim polovima. 

- Trčao sam tri pustinjska maratona i svaki je na svoj način specifičan. Prvi koji sam trčao u Sahari u Luksoru u dolini kraljeva u Egiptu to je bila teška pješčana pustinja. Znamo Sahara što je, a tu je bilo jako teško, ubila nas vrućina, tu smo se isparili, isušili ko šunke. Ali onda su slijedila dva, ali snježna pustinjska maratona Južni pol 2010. i Sjeverni pol 2012. – prisjeća se Vlado Starešinić zanimljivih trkačkih natjecanja.


I dok ga je u Sahari pržilo sunce na plus 40 stupnjeva, na Južnom polu dočekao ga je lijep proljetni dan s minus 18 stupnjeva u zraku, a na Sjevernom polu, snježni nanosi i hladni vjetar od minus 30 stupnjeva. Sjeverni pol pamti i po gostoprimstvu ruske vojske u čijem su logoru boravili, a ruski vojnici osiguravali su i utrku, jer su oko maratonaca kružila dva polarna medvjeda.  

  

-Trčali smo deset krugova po četiri kilometra, a na svakih 150 metara stajao je naoružan ruski vojnik i čekao "ne daj Bože" ako koji od tih medvjeda zaleti prema nama. Pucali bi, jer bi inače oni napali nas. Onda sam ja rekao onako u šali da će mene zadnjeg, jer sam mršav, a bilo je nekoliko njih iz južnoafričke republike malo debljih, reko' tebe će prvoga – smije se Vlado dok se prisjeća anegdota s maratona.


U nogama ovog maratonca više je od 160 tisuća kilometara, u šali kaže optrčao je ekvator četiri puta. Brojne su zemlje i gradovi koji su mu po tome ostali u lijepom sjećanju, primjerice Amerika gdje je trčao maratone u New Yorku, Chicagu i Bostonu. Iako ističe kako ne voli ponavljati utrke, onaj u New Yorku opet bi trčao.   


- Divno je kad vidiš koliko ti ljudi žive za maraton. Na stazu dođe dva i pol milijuna gledatelja. Na samom cilju u Centralnom parku dočeka vas nekoliko stotina gledatelja i kako ulazite bliže cilju tako plehnata glazba s jedne i druge strane i oni sve više udaraju, sve su glasniji kad idete bliže cilju i kad ulazite u sam završni cilj svi smo u transu mi trkači, od muke iznemoglosti i patnje naše sve plus ti suci, gledatelji, muzičari ti tamo... ma ne, ne, ne može se to opisati. To možete samo kad bi mogao ponovit tu trku, nemam što drugo reći s tim sam sve kazao – opisuje Starešinić.


Iako je trčao na svih sedam kontinenata, za maraton u Londonu i Tokiju nikada nije uspio osvojiti pozivnicu. I oni će mu, kaže, uvijek ostati samo želja.


- Imam želju koja mi je neostvarena i neće se ostvarit... Kad sam ja počeo trčati bio je tzv. big five. Ova tri američka Boston, New York i Chicago plus Berlin i London. Ova tri plus europski. Međutim na ovaj londonski ne mogu nikako dobit, jer to se izvlači iz bubnja 35, maksimalno 40 tisuća može doći. I onda sam jednostavno odustao, ne mogu dobit tu pozivnicu – govori maratonac dok prebire po stotinama medalja koje je trčeći osvoji.


Optrčavši svijet Vlado pamti i naše iseljenike koji su ga posvuda lijepo dočekivali, pomagali mu i bodrili ga na putu dugom 42 kilometra. Zato ovaj aktualni veteranski državni prvak nema namjeru odustati od trčanja, pa i u 73 godini života planira nova putovanja i trčanje na novim maratonima.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!