Glas Hrvatske

08:22 / 23.08.2022.

Autor: David Rey

Ljubav za hrvatsku riječ

Vladimir Zaninović

Vladimir Zaninović

Foto: David Rey / HRT

Vladimir Ivo Zaninović, rođen u Buenos Airesu, sin Hrvata, odmalena je osjećao ljubav prema Hrvatskoj i svemu što je vezano uz more.

- Prije trideset godina sam došao iz Buenos Airesa. U mojoj obitelji u Argentini razgovarali smo na hrvatskom i od malena sam gajio tu ljubav za hrvatsku riječ.


Moji roditelji su se upoznali u Buenos Airesu. Oni su dio one generacije koja je iz Hrvatske otišla krajem Drugog svjetskog rata i svi su oni mislili da će se brzo vratiti. Ogromna većina njih uopće nije imala priliku se vratiti ni za stalno, ni u posjetu. Tako da na neki način, kad sam ja razmišljao o svom dolasku u Hrvatsku imao sam tu želju za povratak u domovinu.      


Moja je majka rodom iz Slavonije, moj otac je iz Starog grada. Njegova obitelj je njegovala pomorsku tradiciju, djed je bio pomorski kapetan. Moj otac, kad je bio mlad, jedrio je duž cijele hrvatske obale i prenio svima nama, osim ljubav za domovinom, taj smisao za bavljenje morem i sve što je vezano s morem.


Upravo sada u samostanu na Glavotoku na otoku Krku imamo jedno lijepo iskustvo - rekao je Vladimir Ivo Zaninović.

Vladimir Zaninović

Vladimir Zaninović

Foto: David Rey / HRT

Vladimir Zaninović - audio

Ima ideju o uvođenju argentinske kuhinje u Hrvatsku.


- Kad sam došao u Hrvatsku uoči rata, to je bilo pred internetsko doba, hrvatska riječ je na kapaljke stigla do Buenos Airesa. Tako da kad sam stigao u Hrvatsku i upalivši radio mogao sam slušati hrvatsku pjesmu i sve što sam doživljavao, ja sam bio jako uzbuđen i sretan što sam došao u Hrvatsku.    


Nakon dvije godine odlučio sam ostati za stalno, nakon nekog vremena sam se zaposlio kao informatičar. Onda sam se oženio, imam troje djece. Radim kao revizorni informatički sustav u jednoj banci.


Malo za dušu: osmislio sam sada jednu ideju koja na neki način objedinjava dvije ljubavi, jednu za moju domovinu Hrvatsku i drugo slijedi taj kulturološki fond što sam doživio u Argentini svojih prvih 27 godina života, gdje sam završio studij.


Tako da na neki način stapanje te dvije kulture sam osmislio kroz jednu gastronomsku ideju, pa ćemo uskoro imati subote argentinske kuhinje. Nadam se da će to biti jedan lijepi način približavanje Hrvatske i Argentine - zaključuje hrvatski Argentinac Vladimir Ivo Zaninović.

Vladimir Zaninović i David Rey

Vladimir Zaninović i David Rey

Foto: David Rey / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!