Glas Hrvatske

14:11 / 22.05.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Lidia Bastianich potvrdila dolazak u Hrvatsku krajem rujna

Lidia Bastiancih (Foto: snimka zaslona/YouTube)

Lidia Bastiancih (Foto: snimka zaslona/YouTube)

Foto: - / Youtube

Svjetska gastronomska zvijezda našega podrijetla dolazi u Rovinj u sklopu manifestacije Grand Chapitre koje će se održati od 30 rujna do 3.listopada.

Grand Chapitre se sastoji od inauguracijske svečanosti na kojoj će se pridružiti mnogi domaći i strani visoki dužnosnici te gala večere na kojoj će se primiti novi članovi te dodijeliti tzv. Chaîne obilježja. Kruna gurmanskog dijela Grand Chapitrea je gala večera koju priprema Chef Jeffrey Vella.

Velika zvijezda ovog trodnevnog gurmanskog događanja je američka chefica, TV zvijezda i uspješna restoraterka Lidia Bastianich. Prije pandemije Bastianich je sa sinom i kćeri upravljala s 12 restorana te s više od 1000 zaposlenika. Dva je puta za svoje televizijske serijale dobila najprestižniju američku televizijsku nagradu Emmy. Napisala je trinaest knjiga prodanih u više od milijun i pol primjeraka.

- U kuharskom se svijetu rijetko može sresti osoba poput Lidije Bastianich koja je s jedne strane toliko jednostavna, čovječna i topla, a s druge strane toliko mudra, stručna i profesionalna. Lidija je potpuno opuštena i nenametljiva i užitak je biti s njom u društvu, osobito nama gourmetima koji obožavamo raspravljati o hrani i baš zato mislimo da će njena radionica biti puno više od demonstracije kuhanja pojedinih jela. Vjerujemo da ćete uživati u priči žene koja je u svijetu gastronomije od malog restorana u Astoriji u Queensu, sudbinskom mjestu svih Hrvata koji su doselili u New York, postala prva dama američke gastronomije i dosegnula planetarnu slavu - kaže gastrokritičar Radovan Marčić.

Organizator događaja Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska pripada najstarijem i  najvećem međunarodnom gastronomskom udruženju koje ima više od 25.000 članova u 80 zemalja na 5 kontinenata. Osnivanjem hrvatskoga ogranka 2018. godine, udruga Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska se uključila u veliku globalnu priču koja okuplja hotelijere, ugostitelje, kuhare i sommeliere diljem svijeta koji dijele svoja iskustva. Uz njih, događaj organizira hotelska grupacija Maistra.

(Jutarnji list)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!