Glas Hrvatske

14:03 / 11.07.2020.

Autor: Damir Ljubičić

Kuća naše pisme u Aucklandu

FA Kralj Tomislav i The Shadesi (foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija)

FA Kralj Tomislav i The Shadesi (foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija)

Foto: - / -

Dug put je iz Zemlje Dugog Bijelog Oblaka do Hrvatske. Aotearoa je maorski naziv za Novi Zeland, a u slobodnom prijevodu s maorskog to zvuči upravo kako smo naveli. Pet godina prošlo je od posljednje turneje Folklornog ansambla Kralj Tomislav iz Aucklanda u Hrvatskoj. Svojim su nastupima tada u nekoliko hrvatskih gradova izazvali pravo oduševljenje i nadali smo se da će i ovogodišnja turneja, planirana u prvoj polovici srpnja, oduševiti i naše ljude u domovini i sve one koji ju tijekom ljeta posjećuju. No, ''korona'' je htjela drukčije.

Višemjesečne pripreme ansambla za dolazak u Hrvatsku ovog ljeta pale su u vodu sredinom proljeća i cijela je priča odgođena za sljedeću godinu, ali iskoristila se prilika da se barem na neki način iskaže ta silna ljubav prema domovini i velika zahvalnost na suradnji koju je inicirao Međunarodni radijski kanal HRT-a - Glas Hrvatske u projektu ''Kuća naše pisme''.

Prošlogodišnja pobjednica Splitskog festivala zabavne glazbe ''Kuća naše pisme'' povezala je autora pjesme Gorana Karana, voditelja FA Kralj Tomislav Gorana Kačurova i sjajne vokaliste kvarteta The Shades koji surađuje s našim ansamblom u Aucklandu.

Čim je bilo moguće, nakon popuštanja mjera protiv koronavirusa koji je zahvatio i Novi Zeland, orkestar ansambla i Shadesi, pod vodstvom Gorana Kačurova, uvježbali su "Kuću naše pisme" i poslali nam je kako bi se simbolično pridružili svima nama u domovini povodom 60. jubilarnog Splitskog festivala -  na kojem su Shadesi trebali uživo zapjevati zajedno s Goranom Karanom, Tedijem Spalatom i Klapom sv. Juraj HRM, na Večeri retrospektive, u subotu, 11. srpnja 2020.

Pozdravljajući Hrvate u domovini iz ''kuće naše pisme'' u Aucklandu, voditelj ansambla Kralj Tomislav – Goran Kačurov naglašava da Ansambl već 27 godina djeluje u sklopu Hrvatskog kulturnog društva u tome gradu i jedan je od najvećih promicatelja hrvatske kulture na Novom Zelandu. - Upravo sada trebali smo biti s vama u Hrvatskoj na turneji koju smo planirali zajedno s našim prijateljima iz maorske Kapa haka skupine Te roopu Manutaki i vrhunskim umjetnicima iz vokalne skupine The Shades, samoansko-tongoanskih korijena. Iako smo turneju morali odgoditi, nismo prekinuli s radom, a posebno nas je veselila suradnja koju smo ostvarili s Goranom Karanom i Glasom Hrvatske. Goranova ''Kuća naše pisme'' preletjela je oceane i spustila sidro ovdje u Novom Zelandu, duboko u naša srca – kaže Kačurov.  

Taka, Manase, Ipu i Samson, članovi su vokalnog kvarteta The Shades klasične naobrazbe. Upoznali su se na glazbenoj akademiji prije pet godina i osnovali kvartet. Imaju vrlo zahtjevan i zanimljiv repertoar različitih žanrova – od klasične glazbe, gospela, popularne glazbe, izvorne tradicijske glazbe Novog Zelanda te hrvatskih pjesama. Rad na ''Kući naše pisme'' umnogome im je pomogao u lakšem razumijevanju hrvatskoga jezika koji je na neki način sličan njihovom materinskom jeziku. Uživali su raditi na toj prekrasnoj pjesmi, a posebice u zajedničkom nadahnuću s ansamblom Kralj Tomislav i Goranom Karanom, u kojemu su odmah prepoznali srodnu dušu i iskreno zahvaljuju što im je omogućio da sudjeluju u toj priči. - Svima u Hrvatskoj The Shades šalju puno ljubavi! Vidimo se uskoro! – u ime svih poručuje Samson. 

Kad je već riječ o srodnim dušama, onda je posve jasno kako se u tu priču savršeno uklopio Tedi Spalato te s oduševljenjem pozdravio divnu suradnju koja povezuje Hrvate u iseljeništvu s domovinom,  na temeljima naše tradicije i kulture koju su nam ostavili naši stari, obnovivši sjećanja na vlastito djetinjstvo protkano toplinom materina ognjišta, izrazivši nadu da će dogodine doista imati priliku i radost osobno upoznati članove ansambla i Shadese te zajedno zapjevati i upućujući srdačne i tople pozdrave Hrvatima u Australiji i na Novom Zelandu. 

Goran Karan i Tedi Spalato (osobna arhiva/ustupljena fotografija)

Goran Karan i Tedi Spalato (osobna arhiva/ustupljena fotografija)

Foto: - / -

- Kuća naše pisme je zapravo jedna od najlipših stvari koja mi se dogodila u puno vrimena. Tedi Spalato, Klapa Sveti Juraj HRM i ja smo je  prije godinu dana porinuli u more  s Prokurativa, i evo nam je nazad s druge strane svita - sve od Novog  Zelanda, opet do našega Jadrana – priča nam Goran Karan.

- Kad su mi Goran Kačurov i Shadesi poslali svoju verziju, srce mi je skoro stalo od lipote i zahvalnosti! To su neka divna čuda s kojima te život obraduje i sve što mogu reći na to je - fala Bogu da se tako nešto događa i jedva čekam zapivat s tim ljudima - zaključuje. 

Urednica Glasa Hrvatske Tatjana Rau (foto: Glas Hrvatske)

Urednica Glasa Hrvatske Tatjana Rau (foto: Glas Hrvatske)

Foto: - / Glas Hrvatske

'- Mi smo se u Glasu Hrvatske, u ovih 17 godina koliko postojimo, već mnogo puta uvjerili da između iseljenika i domovine ''ne drži vodu'' ona – ''daleko od očiju, daleko od srca''. Upravo obrnuto, posebice kad je riječ o tim dalekim prekooceanskim iseljeničkim zajednicama. Što si dalje, to za domovinom više patiš jer joj se teže vraćaš. Tako da me doista veseli ova suradnja u kojoj smo spojili Folklorni ansambl Kralj Tomislav iz Aucklanda i sjajne Shadese, koji još ne govore hrvatski, ali imaju fantastičan osjećaj za naš glazbeni izričaj, što smo ih spojili s Goranom Karanom, vođeni divnom porukom "Kuće naše pisme". Goran je odmah, objeručke prihvatio tu ideju. I Tedi nam se pridružio. Jer, svaki naš ansambl, kulturno društvo u svijetu koje njeguje hrvatsku riječ i glazbenu baštinu je svojevrsna ''kuća naše pisme'" – ističe urednica Glasa Hrvatske Tatjana Rau.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!