Glas Hrvatske

11:29 / 21.02.2022.

Autor: Branimir Njikoš

Novo priznanje Kreši Mikuliću iz Cincinnatija

Krešo Mikulić na dodjeli nagrade "Business Hall Of Fame"

Krešo Mikulić na dodjeli nagrade "Business Hall Of Fame"

Foto: snimka zaslona / dijaspora.hr

Nakon što je Grad Colerain u američkoj saveznoj državi Ohio proglasio 10. studeni 2021. “Danom Kreše Mikulića”, ovaj 88-godišnji Hercegovac je primljen u Kuću slavnih Gospodarske komore Coleraina.

U najveće poslovne uspjehe vrijednog Kreše Mikulića ubrajaju se sudjelovanje u izradi Black Hawk helikoptera i B-1 bombardera, te njegova poznata Vinoklet vinarija smještena na 25 hektara zemljišta. Upravo su oni i navedeni u obrazloženju zašto je primljen u ovu Kuću slavnih.


- Drago mi što sam primio nagradu jer će ona donijeti promociju mojoj vinariji. Pridonio sam razvoju industrije ovog kraja. Jedna kompanija iz Kalifornije zbog mene je u Cincinnati preselila tvornicu jer nisam htio ići tamo – izjavio je Mikulić.


Krešo je rođen 13. rujna 1934. godine u Mamićima u Hercegovini, u kolibi bez struje i vode, prekrivenoj slamom. Jedini je od 12-ero braće i sestara koji je završio studij. U Chicago je stigao 1969., a zatim u Cincinnati gdje je 80-ih zasadio vinograd i otvorio restoran. Njegova vinarija prva je u Ohiju koja je otvorena nakon prohibicije.


Iako dobrog zdravlja, u posljednjih nekoliko godina počeo je razmišljati o prodaji životnog sna. Čak je bio i pred potpisivanjem kupoprodajnog ugovora.


- Hvala Bogu što nisam prodao vinariju i restoran. U suprotnom sam si mogao iskopati grob i leći u njega. Mene ovo drži, to je moj smisao života. Dobrog sam zdravlja, još se može pa nastavljamo - napomenuo je Mikulić, koji je pohvalio financijsku potporu države za vrijeme korona-krize.


- Dobili smo 200 tisuća dolara jer smo morali zatvoriti restoran. To nam je jako pomoglo. Amerika je utemeljena na poslu, a ne na davanju. Zato je tako uspješna - naglasio je naš sugovornik.

Krešo Mikulić na dodjeli nagrade "Business Hall Of Fame"

Krešo Mikulić na dodjeli nagrade "Business Hall Of Fame"

Foto: snimka zaslona / dijaspora.hr

Iako već 55 godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama, svakodnevno prati situaciju u Hrvatskoj. I ima nekoliko savjeta.


- Ne može se bilo koja stvar riješiti u tako kratkom vremenu. Država mora proći nekoliko naraštaja. U domovini vlada velika korupcija. Ako dođe neka strana kompanija, narod misli da ona izrabljuje domaće radnike. Ovdje u Americi ljudi mole da dođe bilo koja kompanija jer Amerikanac to ne vidi kao izrabljivanje, nego kao šansu. Socijalizam je sve to napravio u domovini – zaključio je nagrađeni vinar, koji je sa svojim timom započeo s pripremama za tradicionalni Festival vina i graševine.


Krešo Mikulić će, nakon dvije godine izbivanja, ovoga ljeta ponovno posjetiti domovinu. A ovih dana možda posjeti i neko od skijališta u Aspenu ili Coloradu. Jer kako je rekao: “Još se može. Nastavljamo…”


(Izvor: dijaspora.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!